Artsen zonder Grenzen


In Darfur gaat het geweld nog steeds door

15/05/2006 10:20 -- Artsen zonder Grenzen heeft 46 zwaargewonden behandeld in de stad Muhajariya, in Zuid-Darfur, een regio in Sudan. De mensen werden verwond tijdens een aanval vorige week op het stadje Labado, veel van hen hadden diverse schotwonden. De gewonden kwamen 8 mei aan. `Toen de deuren van de vrachtwagen opengingen en het doek openwapperde, zag ik de gewonden op elkaar gestapeld liggen,' vertelt Lisa Blaker, verpleegkundige van Artsen zonder Grenzen.

Van de 46 patiënten waren er 30 inwoners van Labado, waaronder twee vrouwen en vier bejaarde mannen; veel van hen moesten met spoed geopereerd worden. Het medische team van Artsen zonder Grenzen werkte de hele nacht door om de mensen te opereren die vaak over het hele lichaam diverse schotwonden hadden. Twee patiënten zijn inmiddels aan hun verwondingen bezweken. Volgens slachtoffers vonden diverse mensen de dood en werden mensen voor hun ogen neergeschoten.

Dit is niet de eerste keer dat Labado het doelwit is van excessief geweld. Het stadje werd in december al eerder aangevallen, geplunderd en tot op de grond afgebrand. Artsen zonder Grenzen geeft met een mobiele hulppost elke week medische hulp aan de bevolking van 24 duizend mensen.

Gewelddadige conflicten bedreigen voortdurend het leven van de burgerbevolking in Darfur. De laatste weken kwamen er geregeld gewonden binnen in het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Muhajariya. De laatste maand alleen al werden 127 slachtoffers van geweld opgenomen. Het ziekenhuis heeft een capaciteit van 35 bedden, en is nu tot de nok toe gevuld.

Toen Artsen zonder Grenzen in Darfur in 2004 startte, was het een van de grootste humanitaire hulpverleningsprojecten van Artsen zonder Grenzen ooit . Samen met de zusterorganisaties uit andere landen werken in totaal 170 internationale en ruim 2.600 Sudanese medewerkers op 18 verschillende locaties verspreid door Darfur.

Patentaanvraag brengt toekomst mensen met HIV/aids in gevaar -- datum: