Rechtbank Middelburg


Digitaal jaarverslag 2005 voor de rechtbank Middelburg

De rechtbank Middelburg heeft ervoor gekozen voortaan geen papieren jaarverslag meer uit te brengen. In plaats daarvan vindt u op onze site naast een korte terugblik op 2005, de productiecijfers en de personele- en financiële gegevens. Het landelijke jaarverslag van de rechtspraak vindt u eveneens op deze site.

Hieronder vindt u het persbericht over de jaarcijfers 2005.

Persbericht
15 mei 2005

Jaarverslag 2005 rechtbank Middelburg
âMeer bedrijfsmatige aanpakâ

Het aantal zaken is het afgelopen jaar met 3 % toegenomen tot ruim 30.000 zaken. De sectoren civiel (5.723) en kanton (16.908) namen bijna driekwart van het totale aantal zaken voor hun rekening. Civiel laat t.o.v. 2004 een stijging van 5 % zien en kanton 6 %. Het aantal zaken van de strafsector (4.626) laat een kleine stijging (2 %) t.o.v. 2004 zien. Het aantal behandelde zaken in de sector bestuur daalde licht. Dit heeft te maken met de afname (-/- 28 %) van het aantal vreemdelingenzaken. Het aantal algemene bestuurszaken steeg met 6 %.

Meer bedrijfsmatige aanpak
Het afgelopen jaar heeft de rechtbank Middelburg gewerkt volgens een meer bedrijfsmatige aanpak, waarin meer dan voorheen gestuurd wordt op snelheid en kwantiteit tegen zo laag mogelijke kosten. De snelheid van beslissen en het afdoen van meer zaken is van groot belang voor rechtzoekenden, maar er moet wel een aanvaardbaar evenwicht blijven tussen hoeveelheid en inhoud. De inhoud heeft alles te maken met een goede juridische kwaliteit: met onafhankelijkheid, deskundigheid en integriteit, maar ook met rechtseenheid en het begrijpelijk uitleggen van uitspraken in de zittingszaal en daar buiten. Aandacht voor kwaliteit blijft dan ook één van de aandachtspunten van de Middelburgse rechtbank.

Digitaal jaarverslag
De rechtbank Middelburg heeft ervoor gekozen voortaan geen papieren jaarverslag meer uit te brengen. In plaats daarvan staan op de website www.rechtspraak.nl naast een korte terugblik op 2005, de productiecijfers en de personele- en financiële gegevens. Het landelijke jaarverslag van de rechtspraak is eveneens op internet te vinden.

Einde bericht

Nadere informatie
Bureau voorlichting & communicatie, telefoon (0118) 677 567 e-mail: mailto:communicatie.rechtbankmiddelburg@midarr.drp.minjus.nl

Bron: Rechtbank Middelburg Datum actualiteit: 15 mei 2006 Naar boven