Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Schaakverenigingen kunnen ecotax terugvragen

Schaakverenigingen die over een eigen clubgebouw beschikken kunnen ecotax terugvragen. Het gaat om de ecotax die betaald is in de periode 2004-2005 en waarvan de rekening in de loop van 2005 is binnengekomen. Voorwaarde is dat de energierekening bij de vereniging zelf is binnengekomen en door de verniging is betaald. Het verzoek tot teruggave moet voor 1 juni 2006 bij het Ministerie van VWS worden ingediend. Verenigingen die hiervoor belangstelling hebben dienen zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de administrateur van de KNSB: Maurice de Scheemaker: 023-5254025 tijdens kantooruren, echter niet op woensdag.

---

Groene Hart Jeugdcup opnieuw groot succes

Het toernooi om de Groene Hart Jeugdcup is een bijzonder toernooi. Het initiatief is uitgegaan van de SV Berkel uit Berkel en Rodenrijs. Dit plaatsje ligt iets ten noorden van Rotterdam en de vereniging is aangesloten bij de Rotterdamse Schaakbond. Veel verenigingen uit andere regionale bonden liggen echter dichterbij en dus ontstond het idee om een regio-overschrijdende competitie voor jeugdviertallen te organiseren.

Dit jaar vond de zesde editie plaats met deelnemers uit de RSB, HSB, LeiSB en SGS. Een bewijs dat het idee aanslaat. De deelnemende verenigingen waren: EBSV (Bergschenhoek), SV Berkel (Berkel en Rodenrijs), Botwinnik (Zoetermeer), Messemaker 1847 (Gouda), Woerden (Woerden), Bobby Fischer (Wassenaar), SV Voorschoten (Voorschoten), De Pionnetjes (Schiedam), RSR Ivoren Toren (Rotterdam), Klim-OP (Capelle aan den IJssel), CSV (Capelle aan den IJssel), Krimpen (Krimpen aan den IJssel) en de Alphense Schaakvereniging (Alphen a/d Rijn).

De deelnemende verenigingen waren ingedeeld in vier poules van vier teams. Door het gehele seizoen werd er gespeeld op zeven vrijdagen met telkens twee verenigingen als gastheer. De laatste speelronde werd, volgens traditie, gespeeld in Berkel en Rodenrijs waar de competitie op feestelijke wijze werd afgerond. Acrogymsportvereniging DOTO zorgde voor een spectaculair optreden tussen de spannende partijen en prijsuitreiking in.

De Acrogymnastiekvereniging DOTO trad tussen de partijen door op.

Van de plaatselijke verenigingen eindigde EBSV na veel strijd op een vierde plaats in poule 2B. Het vlaggenschip van SV Berkel behaalde een prima resultaat door in poule 3 op de eerste plek te eindigen. Het tweede team van SV Berkel knokte hard maar meer dan de vierde plek in poule 3 zat er deze keer niet in.

Uiteindelijk winnaar werd Bobby Fischer, de jeugdschaakvereniging uit Wassenaar. Zij bleven de winnaar van vorig jaar, Woerden, nipt voor en namen de fraaie wisselbeker mee naar huis. Niet alleen de winnaar kreeg een beker, elke deelnemend team werd verrast met een fraaie trofee voor in de prijzenkast.

Er zijn geluiden dat volgend seizoen opnieuw nieuwe schaakverenigingen het succes van deze competitie willen meemaken. Voor inlichtingen kan men er terecht bij Ron de Jong, 010-5120623 of ronberkel@wanadoo.nl.
---