HBO-Raad

Doekle Terpstra: Nu is minister Van der Hoeven aan zet Paboâs voeren rekentoets in 15-05-2006

Alle Nederlandse pabo-opleidingen gaan vanaf september 2006 de rekenvaardigheid toetsen van eerstejaars studenten die afkomstig zijn uit het voortgezet onderwijs of uit het mbo. Dat besloten zij afgelopen donderdag. Met deze afspraak laten hogescholen zien dat zij serieus werk maken van de verbetering van de rekenvaardigheid. Vol belangstelling kijken zij uit naar de maatregelen die minister Van der Hoeven binnenkort neemt om te zorgen dat scholieren die de middelbare school afronden goed genoeg kunnen rekenen om een vervolgopleiding te beginnen. âWij hebben ons huiswerk gedaan. Nu is de minister aan zetâ, aldus voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad.

Voortgezet onderwijs primair verantwoordelijk
Op 1 juli 2005 kwamen het ministerie van OCW en de HBO-raad een gezamenlijke beleidsagenda overeen voor de lerarenopleidingen. Daarbij maakten zij ook afspraken over verbetering van de rekenvaardigheid van pabostudenten. Hogescholen gaan toetsen of nieuwe studenten goed genoeg kunnen rekenen. Maar het bijbrengen van basale rekenvaardigheid is uiteraard primair de taak van het voortgezet onderwijs. Minister Van der Hoeven deed daarom de toezegging dat zij uiterlijk op 1 juni beleidsmaatregelen presenteert waarmee de kwaliteit van het rekenonderwijs in het voortgezet onderwijs verhoogd wordt.

Rekenvaardigheid harde voorwaarde
Met ingang van het komende studiejaar maken alle nieuwe pabostudenten in de eerste weken van de opleiding een diagnostische toets. Deze âWiscat-toetsâ is ontwikkeld door het Cito. Studenten waarvan blijkt dat zij (nog) niet over het gewenste niveau beschikken, worden tijdens het eerste studiejaar bijgespijkerd. Aan het einde van het eerste jaar maken zij opnieuw een rekentoets. Pas als zij die met voldoende resultaat hebben afgelegd, kunnen zij naar het tweede jaar van de opleiding.

Taaltoets
Naast een rekentoets is ook een taaltoets voor pabostudenten in ontwikkeling. Deze wordt naar verwachting in oktober 2006 ingevoerd.

Nieuws van hogescholen
Hogescholen staan volop in de maatschappij. Voorbeelden daarvan zijn, vanaf 2006, in deze rubriek opgenomen. Zij bevorderen kenniscirculatie, sti...

HBO-raad
Prinsessegracht 21
Postbus 123
2501 CC Den Haag

Tel 070 - 312 21 21
Fax 070 - 312 21 00