Gemeente Rotterdam

Artistiek leider Ro Theater ontvangt prestigieuze culturele onderscheiding.

De heer Guy Cassiers ontving op zondag 14 mei om 20.00 uur de eerste Cultuurpenning Rotterdam uit handen van Kunstwethouder Stefan Hulman. Cassiers krijgt de onderscheiding tijdens het gevarieerde theaterprogramma Guy & Cie, dat het Ro Theater organiseert ter ere van zijn vertrek als artistiek leider van het theater.

Met het vertrek van Guy Cassiers naar Antwerpen, waar hij begin juni 2006 artistiek leider wordt van het Vlaamse Toneelhuis, neemt hij afscheid van het Ro Theater en Rotterdam. Met de voorstelling Hersenschimmen sluit Cassiers een periode van acht jaar af waarin hij als regisseur tekende voor een reeks belangwekkende voorstellingen. Cassiers was als algemeen directeur van het Ro Theater eindverantwoordelijke voor het theatergezelschap. De afgelopen periode lag ook de artistieke leiding van het Ro Theater in zijn handen. Een verantwoordelijkheid die hij deelde met Alize Zandwijk.

Theaterbewerking Proust
Een hoogtepunt in de Rotterdamse carrière van Guy Cassiers is zonder twijfel de landelijk en internationaal geprezen vierdelige theaterbewerking A la recherche du temps perdu, gebaseerd op de romancyclus van Marcel Proust. Daarnaast speelde Guy Cassiers een prominente rol in het Rotterdamse debat over de vermeende elitaire status van de kunsten.

Cultuurpenning Rotterdam
Als erkenning voor zijn buitengewone inzet voor de kunst en cultuur in Rotterdam ontvangt de heer Cassiers de eerste Cultuurpenning Rotterdam. De nieuwe culturele onderscheiding wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die op cultureel gebied een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. In het ontwerp van Egied Simons zijn Cultuur en Rotterdam op symbolische wijze verbonden. Bij de penning hoort de Cultuurspeld Rotterdam als draagbaar onderdeel van de onderscheiding.

Bron: Bestuursdienst, 15-05-2006