Ingezonden persbericht


Persbericht
Datum: 15-05-2006
Fax / e-mail bestemd voor: Alle nieuwsredacties

Secundaire scholen van het Gemeenschapsonderwijs blazen Latijn en Grieks nieuw leven in

Latijn en Grieks leren, waarom zou je het nog doen? Deze waardevolle maar als moeilijk beschouwde vakken worden de laatste jaren steeds meer in vraag gesteld. Vaak worstelen de oude talen zowel bij leerlingen als ouders met een wat stoffig imago. Latijn en Grieks staan immers symbool voor het vertalen van bizarre teksten uit oude boeken, het afdreunen van stamtijden en het memoriseren van ellenlange woordenlijsten. Deze vakken aantrekkelijker maken via ICT is de opzet van het Europese CIRCE project. Dit project - een samenwerking van enthousiaste classici uit 6 Europese landen - werd gecoördineerd door het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs. De resultaten (een ICT handboek voor classici en een website vol lesplannen, case studies en nuttige links) worden op vrijdag 19 mei voorgesteld aan het publiek.

Het Gemeenschapsonderwijs telt 75000 leerlingen in het secundair onderwijs; hiervan volgen er 16000 Latijn en 800 Grieks. In alle netten samen volgen 64000 leerlingen Latijn en 5000 Grieks.

Heel wat leerkrachten klassieke talen zoeken naar manieren om hun vak aantrekkelijker te maken voor jonge mensen. Velen hebben intussen de mogelijkheden van het internet ontdekt. Zowat de hele literatuur van de oudheid, een enorme bron aan elektronische woordenboeken en grammatica's zijn beschikbaar. Diverse quizzes en driloefeningen maken het opzoek- en memorisatiewerk - zo'n vervelende klus vroeger - aangenamer. Daarnaast is het internet ook een rijke visuele bron voor het dagelijkse leven in de oudheid: de uitbarsting van de Vesuvius, de verwoesting van Pompeï, een drukke dag op het forum in Rome, je maakt ze allemaal bijna live mee op het internet via computeranimaties, driedimensionele reconstructies en filmpjes.

Talrijke classici hebben een eigen Latijnse of Griekse website in elkaar gezet als didactisch hulpmiddel om in en na de les te gebruiken - want ja, je laat je leerlingen toch niet zomaar op het internet los... Dit resulteerde zelfs in een Nederlandstalige Klassieke Webring, die de sites van een dertigtal classici met elkaar verbindt. Op die manier kunnen leerkrachten zonder veel zoeken inspiratie opdoen bij hun collega's. http://users.skynet.be/oudheid (klik op het icoon classici retiarii)

Latijn en Grieks nieuw leven inblazen via ICT, is ook het opzet van het Europese CIRCE project. CIRCE, de seksueel gevaarlijke godin die Odysseus' gezellen volgens Homerus in zwijnen veranderde, heeft haar naam geleend aan een ICT-project dat de klassieke talen levend moet houden voor de toekomst.

Het project- een samenwerking van enthousiaste classici uit 6 Europese landen - werd gecoördineerd door het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs. De resultaten een ICT handboek voor classici en een website boordevol lesplannen, case studies en nuttige links worden voorgesteld op vrijdag 19 mei voorgesteld aan een publiek van 150 leerkrachten klassieke talen uit Vlaanderen en Nederland. De voorstelling vindt plaats in Congrescentrum 't Elzenveld te Antwerpen. U bent van harte welkom.

Wie weet laten ook andere vakleerkrachten zich inspireren door het enthousiasme van de leerkrachten klassieke talen.

Meer info:

http://www.circe.be/uitnodiging studiedag CIRCE.pdf www.circe.be

Veerle De Troyer, CIRCE coördinator
Veerle.de.troyer@gemeenschapsonderwijs.be
02 790 96 61
0485 74 37 01

Lieve De Cuyper, communicatiedienst
Lieve.de.cuyper@gemeenschapsonderwijs.be
02 790 92 97
0485 37 35 85