Madame tussaud

Mona Lisa komt tot leven in Madame Tussauds Amsterdam

Maandag 15 mei 2006 - Vanaf woensdag as hebben bezoekers van Madame Tussauds Amsterdam de unieke mogelijkheid om Mona Lisa vanuit een nieuw perspectief te zien. Zij maakt samen met Sir Isaac Newton en Robert Langdon (Tom Hanks) deel uit van de nieuwe Da Vinci Code belevenis.

Het schilderij 'De Mona Lisa' is feitelijk uit elkaar gehaald. Tussen het frame en de achtergrond zit Mona Lisa in een authentieke renaissance stoel op ware, menselijke grootte. Voor de lijst is een statief geplaatst om vanuit de ideale hoek een optimale foto te kunnen maken.

Het beeld is gemaakt in de Tussauds Studios in Londen in minder dan drie maanden tijd. In het bestaan van Madame Tussauds is er een grote kennis opgedaan om menselijke proporties in kaart te brengen. De beeldhouwers hebben aan de hand van referentiemateriaal een inschatting kunnen maken van de lengte en verhoudingen van Mona Lisa en zijn hierbij extra geholpen door professor Marina Wallace van het Central St. Martins College of Art & Design. Gedurende het hele proces is de verlichting extreem belangrijk geweest. Bij het maken van het beeld is daarom het licht gecreëerd wat Leonardo gebruikte bij het maken van het schilderij.

Voor de haardracht van Mona Lisa is er naast de beeltenis op het schilderij gebruik gemaakt van referentiemateriaal over historische haarstijlen uit die periode. Het kostuum is zo authentiek mogelijk nagemaakt door een gespecialiseerde kostuumontwerper. Het borduurwerk uit het schilderij is geanalyseerd en vergeleken met andere beeltenissen uit die periode om een replica patroon te creëren. Omdat in het schilderij alleen de leuning van de stoel te zien is, is deze gebaseerd op de typische Italiaanse renaissance stijl. De walnoten stoel is in Engeland gemaakt door Peter Welch, een gespecialiseerd restaurateur en meubelmaker.

In de Tussauds Da Vinci Code kunnen bezoekers door middel van een eenvoudig spel achter de verschillende theorieën komen over wie Mona Lisa nu eigenlijk was. Ook worden de codes in de schildering van het laatste avondmaal, die volgens Brown duiden op een geheim rond Maria Magdalena en Jezus, benadrukt. Een van de beroemdste tekeningen van Leonardo is 'De man van vitruvius'; het menselijk lichaam dat precies past binnen de meest volmaakte wiskundige figuren, de cirkel en het vierkant. Bezoekers kunnen nu zelf zien of hun lichaam deze goddelijke verhouding heeft.

Noot aan de redactie;
De onthulling van de Mona Lisa in de Da Vinci Code vindt plaatst op dinsdag 16 mei om 10.30 uur. De opening wordt gedaan door Frits Sissing, presentator van het AVRO programma 'Opsporing Verzocht'. Pers is, na aanmelding, vanaf 10.15 uur welkom voor de hoofdingang van Madame Tussauds. U kunt zich telefonisch aanmelden bij Annemiek Dolfin of Nienke Gritters op nummer 020 5230623 of 0652 323 671 of per e-mail; annemiek.dolfin@madametussauds.nl