Sterke groei fusies en overnames financials

Pwc

http://www.pwc.com/nl

Grensoverschrijdende transacties zorgen voor grote groei fusies en overnames Europese financiële dienstverlening

Nederland Europees koploper in private equity gefinancierde fusies en overnames

In 2005 namen grensoverschrijdende transacties het grootste deel van de totale fusie- en overnameactiviteit in de financiële dienstensector voor hun rekening. Uit een nieuw internationaal rapport van PricewaterhouseCoopers blijkt dat financiële dienstverleners vooral op zoek waren naar nieuw groeipotentieel via de verwerving van secundaire 'thuismarkten' in Europa of via overnames op de Europese opkomende markten.

Naar waarde gerekend waren de grensoverschrijdende transacties in 2005 goed voor tweederde (67%) van het totaal, tegen 62% in 2004 en 32% in 2003. De grensoverschrijdende activiteit vond over heel Europa verspreid plaats en kwam mede voort uit ondernemingen en particuliere bieders uit de Verenigde Staten. De opkomende markten waren goed voor 15% van de activiteit in 2005, tegen slechts 2,5% in 2004.

Over het geheel genomen lagen de transacties in de Europese financiële dienstverlening met een bedrag van 78,9 miljard euro 73% hoger dan in het voorgaande jaar, waarmee deze sector qua overnames en fusies de meest actieve was na de energiesector. Met een bedrag van bijna 400 miljoen euro lag de gemiddelde omvang van de transacties 50% hoger dan in de voorgaande periode. Deze opwaartse trend is al drie jaar waarneembaar. Geen enkel afzonderlijk land nam een overheersende positie in bij de Europese transacties; Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Ierland waren goed voor 58% van alle deals. Dit vormt een scherp contrast met 2004 toen alleen het Verenigd Koninkrijk en Ierland al een aandeel van 63% in het totaal hadden. De totale fusie- en overnameactiviteit in de Europese banksector was ruim tweemaal zo hoog in 2005, en met een aandeel van 61% van alle deals was het bankwezen opnieuw de meest actieve sector binnen de financiële dienstverlening.

In een reactie op de overnameactiviteit in Europa in het afgelopen jaar zegt Andries Mak van Waay, partner bij PricewaterhouseCoopers en specialist op het gebied van fusies & overnames, het volgende: 'Grote, volgroeide financiële instellingen worden steeds vaker geconfronteerd met beperkter groeimogelijkheden op hun thuismarkten. Door de omvang van deze instellingen worden binnenlandse transacties steeds moeilijker vanwege de potentiële concurrentieverstoring bij verdere groei. Dit heeft ertoe geleid dat bedrijven op overnamepad op zoek gaan naar mogelijkheden op buitenlandse markten met hogere groeicijfers, zoals Midden- en Oost-Europa, Rusland, Turkije en Oekraïne. We verwachten dat dit de komende jaren een belangrijk kenmerk zal blijven van fusies en overnames in de Europese financiële dienstverlening.'

Voor de komende 12 tot 24 maanden ziet het ernaar uit dat de fusie- en overnameactiviteit in de Europese financiële dienstverlening een grote dynamiek zal blijven vertonen. Toch zal er uiteindelijk een stabilisatie optreden. Sommige van de grotere instellingen overwegen immers overnames buiten Europa of richten zich op de consolidatie van kleinere of middelgrote instellingen.

Andere factoren die waarschijnlijk van grote invloed zullen zijn op de fusie- en overnamemarkt zijn onder meer de verwachte binnenlandse consolidatie in de Italiaanse bankensector; toenemende interesse onder particuliere investeerders, in eerste instantie gericht op de meer traditionele doelen (consumentenfinanciering, langlopende leningen en assurantiemakelaardij), maar eventueel ook op de pensioenmarkt als consolidator van pensioenplannen met vaste toezeggingen; en verdere sectoreigen overnames in de verzekeringsbranche, waar bovendien grotere deals in het verschiet liggen naarmate bedrijven hun risico's spreiden.

Andries Mak van Waay zegt hierover: 'Het ziet er naar uit dat de totale fusie en overnameactiviteit zich op een hoog niveau zal handhaven - niet in de laatste plaats gezien de ambitieuze groeitargets van veel financiële instellingen, die alleen gehaald kunnen worden door de combinatie van overnames, fusies en organische groei. De activiteit zal ook worden gestimuleerd door grote Amerikaanse banken en verzekeraars, die momenteel op zoek lijken naar potentiële doelen in Europa.'

In 2005 groeide de fusie- en overnamemarkt voor financiële diensten in Nederland met 60%, waarbij de aangekondigde transacties in totaal 4,3 miljard euro beliepen (2,5 miljard in 2004). Vrijwel alle voor 2005 aangekondigde transactieactiviteit in de financiële dienstverlening in Nederland bestond uit grensoverschrijdende deals. Naar waarde gerekend kende Nederland (met 67% van het totaal) van alle Europese landen het hoogste niveau van met particulier aandelenkapitaal (private equity) gefinancierde fusie- overnameactiviteiten.
23)
Over de Nederlandse fusie- en overnamemarkt concludeert Andries Mak van Waay het volgende: 'Het afgelopen jaar werd de Nederlandse transactiemarkt gedomineerd door de overname van NIBC door een consortium geleid door J.C. Flowers. Verder kende 2005 relatief weinig fusie- en overnameactiviteiten. Echter, in 2006 vindt er, met de combinatie Eureko en Interpolis, het verzekeringsbedrijf van de Rabobank Groep, een belangrijke transactie plaats.'

Op de korte termijn verwacht Andries Mak van Waay dat er vooral een verdere consolidatie zal plaatsvinden in de verzekeringssector, waarbij vooral de kleinere marktspelers verder onder druk komen te staan. De bankensector zal volgens hem in 2006 gedomineerd worden door grensoverschrijdende fusies en overnames. 'Voor Nederland verwacht ik, met uitzondering van de overname van NIBC, primair uitgaande fusie- overnameactiviteiten.'