Gemeente Noordenveld


Haven in Roderwolde geopend

Gepubliceerd op: 15 mei 2006

Gedeputeerde A. Edelenbosch en wethouder J. Kemkers openen op vrijdag 19 mei 2006 het haventje in Roderwolde. Het programma voor deze opening ziet er als volgt uit:

12.45 uur ontvangst in café Het Rode Hert in Roderwolde 13.05 uur welkomstwoord van Wethouder J. Kemkers 13.15 uur toespraak van Gedeputeerde mevrouw A. Edelenbosch 13.40 uur feestelijke openingshandeling bij de haven

De reconstructie van het gedempte haventje in Roderwolde is daarmee eindelijk een feit en er is een langgekoesterde wens van de inwoners van Roderwolde in vervulling gegaan.

De haven van Roderwolde was van oudsher een belangrijke plaats in het dorp. In de vorige eeuwen verliep alle vervoer van en naar de stad Groningen over de zogenoemde schipsloten naar het Peizer- en Eelderdiep. Alle producten van en voor de molen Woldzigt werden door beurtschipper Belga vervoerd. Toen in 1934 een verharde weg naar Groningen werd aangelegd, ruilde de familie Belga haar schepen om voor vrachtwagens. De haven raakte in onbruik en werd uiteindelijk in 1964 gedempt om ruimte te bieden aan de uitbreidende transportonderneming Belga.

In het Integraal Basisplan Dorpsvernieuwing Roderwolde van 1993 werd voor het eerst de wens geuit van de inwoners van Roderwolde om de gedempte haven in de oude staat terug te brengen. Deze wens werd in 1999 actueel toen na het afbranden van de loods van de huidige transportondernemer Belga, het bedrijf verplaatst werd naar het industrieterrein in Roden. De locatie kwam hiermee vrij. Op initiatief van Dorpsbelangen is in 2001 een werkgroep ingesteld die met ondersteuning van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) de reconstructie van de gedempte haven nader heeft onderzocht en voorbereid.

Het herstel van het oude overslaghaventje brengt een stukje cultuurhistorie zichtbaar in het dorp terug. Daarnaast biedt het project volop kansen voor de ontwikkeling van nieuwe functies in het kader van plattelandstoerisme. De haven is van betekenis voor de versterking van Roderwolde als steunpunt in het routenetwerk van wandel- en fietspaden. Tevens biedt de realisatie van de haven kansen voor vormen van kleinschalige waterrecreatie zoals de verhuur van kanos, waterfietsen, roei- of fluisterboten. De haven creëert vaarmogelijkheden richting het Peizerdiep.

De reconstructie is ook van waarde voor de versterking van het dorp Roderwolde en haar regionale uitstraling. De haven kan een rol vervullen als ontmoetingsplaats, visstek en in de wintermaanden als ijsbaan. Ook kan de haven van betekenis zijn met het oog op de brandblusvoorziening voor voornamelijk de olie- en korenmolen.

Omdat het haventje in de jaren 60 gedempt is met vervuild materiaal is in september 2005 eerst gestart met saneringswerkzaamheden. Begin 2006 is begonnen met de inrichting van het haventje. De uitvoering van het project is mede mogelijk gemaakt door medefinanciering uit het Europees Oriëntatie en Garantiefonds voor de Landbouw, afdeling Garantie. Daarnaast heeft de provincie Drenthe uit het Gebiedsgericht Beleid voor het Eelder- en Peizerdiep en het provinciaal Stimuleringsfonds Milieubeschermingsgebieden een financiële bijdrage beschikbaar gesteld. Ook hebben het Recreatieschap Drenthe en de Regio Groningen-Assen 2030 een financiële ondersteuning aan het project geleverd.

Roden, 15 mei 2006