MINVROM: Dekker: Steun voor invoering omgevingsvergunning

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Minister Dekker heeft 10 miljoen euro beschikbaar voor de invoering van de omgevingsvergunning. Dat heeft het kabinet besloten. Met deze gelden gaat zij lokale overheden helpen om de omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2008 daadwerkelijk te kunnen verlenen.

ICT-voorzieningen:
De minister wil de 10 miljoen euro gericht gaan inzetten op de ontwikkeling van gezamenlijke ICT-voorzieningen voor lokale overheden. Het gaat daarbij om klantgerichte digitale loketten waar burgers en ondernemers alle informatie over de omgevingsvergunning kunnen vinden en deze electronisch kunnen aanvragen. VROM ziet dit als een belangrijke schakel in het verbeteren van de dienstverlening aan burgers en bedrijven en het terugdringen van administratieve lasten. Bij het digitale loket wordt nauw samengewerkt met andere programma's van de e-overheid, zoals DigiD, e-formulieren, basisregistraties en Burgerservicenummer.

Mogelijk en wenselijk:
Uitvoering van de omgevingsvergunning door lokale overheden is mogelijk en ook wenselijk. Dat blijkt uit de 'Eerste Tussenrapportage Pilots Omgevingsvergunning', die recent is verschenen. De vergunning sluit vooral goed aan bij de eigen ambitie om een betere dienstverlening aan burgers en bedrijven te realiseren. Lokale overheden kunnen de periode tot 1 januari 2008 benutten voor invoering binnen de eigen organisatie zodat met de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning, deze ook daadwerkelijk kan worden aangevraagd en verstrekt.

Speerpunt kabinet
De introductie van de omgevingsvergunning vormt een belangrijk speerpunt bij de modernisering van de VROM-regelgeving. Daarmee geven minister Dekker en staatssecretaris Van Geel invulling aan de doelstelling van het Kabinet om de administratieve lasten voor burgers en bedrijven te verminderen. In de omgevingsvergunning wil minister Dekker per 1 januari 2008 onder andere de verschillende vergunningen voor wonen, ruimte en milieu zoveel mogelijk samenvoegen. De omgevingsvergunning treedt daarmee in de plaats van circa 25 bestaande vergunning- ontheffing- en andere toestemmingsstelsels.