1 op 10 Nederlanders heeft last van 'Restless Legs'

Kodyo pr


1 op 10 Nederlanders heeft last van 'Restless Legs' Eerste medicijn voor rusteloze benen beschikbaar

De Europese Commissie heeft het medicijn pramipexol (Sifrol(r)) goedgekeurd voor de indicatie 'Restless Legs Syndrome'(rusteloze benen syndroom of RLS). In Nederland heeft circa 10% van de mensen last van rusteloze benen. Tot op heden was voor deze aandoening geen adequate medicatie beschikbaar. Sifrol(r) is in Nederland per direct beschikbaar. De komst van Sifrol(r) is een uitkomst voor de naar schatting 400.000 Nederlanders die dagelijks last ondervinden van hun rusteloze benen.

RUSTELOZE BENEN
Pramipexol (Sifrol(r)) is vorige maand goedgekeurd door de Europese Commissie voor de behandeling van matige tot ernstige klachten ten gevolge van het zogenaamde Restless Legs Syndrome (RLS). Mensen met rusteloze benen klagen over een kruiperig of branderig gevoel in hun benen en hebben daardoor de onbedwingbare drang om de benen te bewegen. Om de aandoening vast te stellen, hanteert een huisarts vier criteria:


1. een vreemd, onaangenaam of branderig gevoel in de benen;
2. de klachten worden erger bij lang stilzitten;

3. de klachten verdwijnen of verminderen door te bewegen;
4. de klachten worden 's avonds of 's nachts erger.

Met name in de leeftijdscategorie 50+ komen rusteloze benen veel voor. Over de oorzaak van RLS is nog niet veel bekend. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat de neurotransmitter dopamine een rol speelt bij het ontstaan van RLS.

EINDELIJK RUST
Nederlandse artsen hebben lang uitgekeken naar een adequate behandeling voor rusteloze benen. Een Nederlandse huisarts heeft gemiddeld 20-50 patiënten met klachten die duiden op rusteloze benen. Tot op heden kreeg de patiënt voornamelijk, en met beperkt succes, slaapmiddelen en hydrokinine voorgeschreven.

Het nieuwe geneesmiddel Sifrol(r) is zogenaamde dopamine agonist. Deze bootst de werking van dopamine na en bestrijdt daarmee de symptomen van RLS. De veiligheid en effectiviteit van Sifrol(r) is in wetenschappelijke studies bewezen. Sifrol(r) wordt eenvoudig gedoseerd (aanbevolen startdosering is 0,125mg).

Informatie voor de media
Dit persbericht is uitgegeven door public relationsbureau Kodyo i.s.m. Boehinger Ingelheim te Alkmaar.
Zie voor meer informatie ook: www.boehringer-ingelheim.nl

Uw contactpersonen in Nederland:
Mediarelaties : Mevr. J.W.M. van der Meer, tel. : 035-5420750 of 06 422 45 994 Medische informatie: Dr. J.Houben, tel. : 072 566 24 24