GroenLinks

GroenLinks wil debat over onzinnig asfaltoffensief

15 mei 2006

Het kabinet kondigde in 2 weken 3 stukken nieuw asfalt aan: bij de A6/ A9, de A4 en de A2. GroenLinks wil op korte termijn een debat over het onzinnige asfaltoffensief, dat het kabinet is gestart.

In een tijdsbestek van twee weken meldde minister Peijs (Verkeer) een nieuwe snelweg te willen tussen de A6 en A9, langs het Naardermeer, de A4 door Midden-Delfland door te willen drukken, de A2 tussen Utrecht en Amsterdam nog verder te verbreden. Tegelijkertijd schrapte zij het geld voor een snellere OV-verbinding tussen Amsterdam, Almere en het Noorden. GroenLinks ziet niets in deze plannen van Peijs en pleit voor gerichte investeringen in metro-achtige treinverbindingen tussen de grote steden en met Almere.

Minister Peijs lijkt haar ministerschap in het laatste jaar nog enige inhoud te willen geven door nóg meer asfalt uit te rollen in de Randstad. Terwijl studies van verkeersdeskundigen en van het ministerie zelf uitwijzen dat meer spitsstroken en nieuwe snelwegen geen enkele verbetering voor de automobilist opleveren, lijkt Peijs ziende blind en horende doof. Het kabinet wil kennelijk een jaar voor de verkiezingen de automobilist paaien met schijnoplossingen die miljarden kosten. Geld dat beter ingezet kan worden in echte, werkende en milieuvriendelijke alternatieven, zoals snelle en frequente metroachtige treinverbindingen tussen de grote steden met Flevoland en het Noorden.

GroenLinks wil op korte termijn een debat met minister Peijs over haar asfaltoffensief in de Randstad. Zij moet ook in de Kamer verantwoording afleggen voor haar plannen. De inzet van GroenLinks in het debat zal zijn om de minister te bewegen haar blik te verbreden en ook milieuvriendelijke alternatieven in haar plannen voor de Randstad op te nemen. In ieder geval mag zij wat GroenLinks betreft, ook met het oog op de verkiezingen in mei 2007, geen onomkeerbare stappen nemen in haar ondoordachte plannen.

Wijnand Duyvendak