Ministerie van Buitenlandse Zaken

Tijdens het Algemeen Overleg over de informele Raad voor Algemene Zaken en Externe Betrekkingen in Gymnich op 8 maart 2006 heeft het lid Van Dijk vragen gesteld over de hulp aan Birmese vluchtelingen in Thailand. Ik heb toen toegezegd hierop schriftelijk terug te zullen komen.

Met betrekking tot de vraag of op korte termijn garanties kunnen worden gegeven dat de voedselverstrekking en humanitaire hulp in het algemeen (inclusief steun aan onderwijs) voor de Birmese vluchtelingen in de kampen geen gevaar zal lopen in 2006 en 2007, kan ik u mede namens de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking het volgende meedelen.

De situatie van de Birmese vluchtelingen in het grensgebied van Thailand en Birma heeft de voortdurende aandacht. Dat uit zich ook in de hulp die verstrekt is aan het Thailand Birma Border Consortium (TBBC). Die hulp bedraagt E 2,1 miljoen over de periode van twee jaar tussen 2005 en 2007. Het project van het TBBC is gericht op het verstrekken van voedsel, onderdak, onderwijs en overige basisvoorzieningen aan vluchtelingen in het grensgebied met Birma. In april jongstleden is besloten tot een additionele bijdrage van E 400.000.

Ook na 2006 zal de situatie van de Birmese vluchtelingen nauwlettend worden gevolgd en zal worden bezien in samenspraak met onder andere ECHO en bilaterale donoren, of additionele Nederlandse humanitaire hulpfondsen dienen te worden aangewend.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B. R. Bot


---- --