Unicef



Angola: kinderen maken een derde uit van het totaal aantal choleraslachtoffers
15 mei 2006, Genève/Luanda - Van het totaal aantal cholerapatiënten in Angola is 35 procent een kind onder de vijf jaar, schat Unicef. Volgens een laatste telling van het aantal slachtoffers van deze ernstige infectieziekte zijn er ruim 32.000 zieken. Sinds 13 februari, toen de eerste Angolezen ziek werden, zijn 1189 mensen aan de gevolgen van cholera overleden.

In een aantal provincies in Angola heeft de cholera-epidemie inmiddels haar hoogtepunt bereikt. In andere delen van het land is de uitbraak van de ziekte - die ernstige diarree en braken veroorzaakt - nog maar net begonnen. Elke dag worden er 500 of meer ziektegevallen gemeld. Als de epidemie niet wordt bedwongen, zal volgens sommigen het aantal patiënten in september boven de 70.000 uitkomen.

"Vooral kinderen kunnen door diarree en braken uitdrogen," zegt Akhil Iyer, directeur van Unicef Angola. "Deze epidemie maakt de omstandigheden waarin de kinderen in Angola moeten leven nog slechter." Het land heeft - ook zonder cholera-epidemie- namelijk een van de hoogste kindersterftecijfers ter wereld.

Slechte hygiëne en geen schoon water Cholera maakt in Angola makkelijk slachtoffers, vooral in de sloppenwijken van de hoofdstad Luanda waar de hygiënische omstandigheden zeer slecht zijn. Ook is hier een tekort aan schoon drinkwater. Volgens Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maar 50 procent van de Angolezen toegang tot veilig water.

Akhil Iyer zegt dat alleen noodhulp daarom niet genoeg is. "Er zijn investeringen in langetermijnoplossingen nodig, zoals in voorzieningen voor schoon water en sanitair. Anders komen cholera-epidemieën hier steeds weer terug."

De hulp van Unicef tot nu toe Unicef heeft ruim 527.000 zakjes ORS ('oral rehydration salts') gedistribueerd, waarmee uitdroging wordt tegengegaan. Hiermee kunnen meer dan 87.000 patiënten, die terechtkunnen in speciale behandelcentra, worden geholpen. Ook heeft Unicef voor 2 miljoen waterzuiveringstabletten gezorgd. Daarnaast hebben 1 miljoen mensen in Luanda schoon drinkwater gekregen en in door cholera getroffen gebieden zijn 24 watertanks geïnstalleerd. Gezinnen krijgen van Unicef jerrycans waarmee ze schoon water kunnen halen. Bovendien worden waterbronnen gezuiverd.

Daarnaast investeert Unicef in radio- en tv-spots om de bevolking voor te lichten over de gevaren van cholera en wordt er in de getroffen gebieden van huis tot huis informatie gegeven over hygiëne.