Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere standpuntbepaling bevolkingsonderzoek darmkanker

Kamerstuk, 15-5-2006

Minister Hoogervorst geeft in deze brief aan de Tweede Kamer de inhoudelijke koers aan om tot uiteindelijke besluitvorming over bevolkingsonderzoek naar darmkanker te komen. De definitieve besluitvorming over invoering neemt nog enige tijd in beslag. De minister wil eerst de uitslag van een paar lopende initiatieven afwachten. Die initiatieven zijn:

1. Door het UMC Sint-Radboud in Nijmegen en het AMC in Amsterdam vindt een implementatieonderzoek plaats naar darmkankerscreening met FOBT, in het bijzonder naar het deelnamepercentage in een op FOBT-gebaseerd screeningsprogramma, waarbij twee verschillende FOB-testen worden gebruikt. Hierbij wordt voornamelijk de deelnamebereidheid getest.

2. Het UMC Rotterdam is voornemens om met gebruik van de gegevens uit Amsterdam en Nijmegen een onderzoek te starten naar de effecten en kosteneffectiviteit bij darmkankerscreening met twee verschillende FOBT's.

3. Door het Academisch ziekenhuis Maastricht vindt onderzoek plaats naar alternatieven voor FOBT. De resultaten en kosten van screenen met colonoscopie worden vergeleken met screenen met sigmoïdoscopie of FOBT.

4. Het Erasmus MC wil starten met een onderzoek naar de twee verschillende FOB-testen die ook gebruikt worden in Amsterdam en Nijmegen. Tevens wil men de opkomst, uitvoerbaarheid, kosteneffectiviteit en acceptatie met betrekking tot sigmoïdoscopie screening onderzoeken en vergelijken met FOBT.

De minister verwacht op zijn vroegst per 2010 een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker gefaseerd te kunnen laten starten.

Documenten


* Nadere standpuntbepaling bevolkingsonderzoek darmkanker (nieuw venster) Kamerstuk | 15-5-2006 (pdf, 14 pag., 193 kB)