Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 15 mei 2006.

Dieren in dienst; De zin en onzin van dierproeven

De stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij (BWM) heeft een nieuw cahier uitgebracht over dierproeven. Mens en dier zijn van oudsher aan elkaar verbonden. Mensen gebruiken dieren al heel lang om hun gezelschap, hun trekkracht en hun producten zoals huid, botten en vlees. Maar ook om hun gelijkenis met de mens: als proefdier. Maar mag dat laatste zomaar? Wat is de zin ervan? Kunnen we niet zonder dierproeven? En wat gebeurt er eigenlijk in de praktijk? Wat mag en wat niet? 'Dieren in dienst' behandelt al deze vragen.

BWM laat in dit cahier mensen aan het woord die als geen ander weten wat er in de wereld van de dierproeven omgaat. Allereerst zijn dat onderzoekers en ethici die er zelf dagelijks mee te maken hebben, stuk voor stuk specialisten op hun gebied. Maar ook vertegenwoordigers van organisaties die de dierenbelangen verdedigen en mensen die een bijzonder belang hebben bij dierproeven.

Al deze mensen gaan in op de belangrijke aspecten van dierproeven, zoals wat dierproeven nu eigenlijk zijn en welke rol zij spelen bij zowel fundamenteel onderzoek als het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Verder komt aan de orde welke belangen ermee gemoeid zijn en hoe wetten en regels voor een groot deel het aantal dierproeven bepalen. Ook toont het cahier hoe de omgang met en blik op dieren in de loop der tijden veranderd is. Maar ook welke alternatieven er voor dierproeven ontwikkeld worden, wat er op dat gebied al bereikt is en welke kant het opgaat.

In Nederland staat op dit moment de wetgeving over dierproeven ter discussie. Het in de zomer van 2005 gepresenteerde evaluatierapport van de Wet op de Dierproeven zorgde zelfs voor zoveel tumult dat de minister het voorlopig terzijde heeft gelegd, in afwachting van wat er op Europees niveau gaat gebeuren. Dit cahier is bedoeld om bij te dragen tot een betere discussie, in het belang van mens en dier.

Het cahier is mede op initiatief van de Stichting Informatie Dierproeven tot stand gekomen (www.stichtinginformatiedierproeven.nl).

De Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij is ondergebracht bij NWO en valt onder het gebied Aard- en Levenswetenschappen (ALW) en de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw).

Digitale afbeelding van de kaft van het cahier beschikbaar op www.nwo.nl/nieuws

Bestelinformatie: Dieren in dienst (ISBN 90-73196-51-5). Cahiers kosten ¤6,- exclusief verzendkoosten. t: +31 (0) 70 344 07 81, bwm@nwo.nl of www.biomaatschappij.nl


---
Noot voor de pers,

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek