Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

Europees Patent rode klaver isoflavonen door Oostenrijkse rechter geldig geacht:

Inbreuk op octrooi plantenhormonen bij overgangsklachten veroordeeld

Wenen / Helmond, 15 mei 2006 - De rechtbank van Wenen is van voorlopig oordeel dat het patent van Novogen op de toepassing in overgangspreparaten van plantaardige hormonen op basis van rode klaver geldig is. Deze uitspraak is van belang voor een vergelijkbare rechtszaak waarmee Novogen in Nederland de inbreuk op haar patent door de firma Care for Women B.V. aanvecht. "Het van de markt halen van overtredende producten zal wellicht voor gebruiksters even vervelend zijn, maar de onder patent-bescherming ontwikkelde producten van Novogen zijn een bewezen alternatief," stelt Novogen.

Overgangspreparaten met isoflavonen uit rode klaver en soja worden door talloze vrouwen rond de overgang gebruikt om klachten zoals opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingsstoornissen op een natuurlijke en milde manier tegen te gaan.

Inbreuk op Europees Octrooi
In haar uitspraak op 9 mei j.l. overwoog de rechtbank in Wenen dat op de aanvraagdatum van het patent door Novogen in 1993 nog niet bekend was dat extracten van isoflavonen uit rode klaver te gebruiken zijn bij het maken van een geneesmiddel tegen premenstruele en menopauzale klachten. De ontdekking van dit nieuwe concept is destijds mede de basis geweest voor de toekenning van het patent.

Deze toekenning is echter door een aantal andere fabrikanten niet direct geaccepteerd, in de zin dat zij producten blijven voeren die er inbreuk op maken. Dit heeft Novogen ertoe gebracht haar belangen via de rechter af te dwingen, om te beginnen in Nederland en Oostenrijk.

Novogen verwacht dat de bewijsvoering en argumentatie die nu in Oostenrijk succesvol is toegepast, ook de Nederlandse rechters in het lopende Hoger Beroep bij het Hof te Den Haag zal overtuigen van de 'houdbaarheid' van het patent. In eerste aanleg heeft de Haagse rechter in kort geding weliswaar voorlopig geoordeeld dat het octrooi een kans loopt in een bodemprocedure ongeldig te worden verklaard, maar Novogen verwacht nu dat de Nederlandse hoger beroep-rechter het patent ook geldig zal achten, en dat hij dan ook firma's, distributeurs en detailhandels die daar inbreuk op maken, dit zal verbieden.

Wetenschappelijke bewijsvoering
De heer W. Kortmann, country manager Novogen Benelux hierover: "De octrooibescherming die Novogen destijds verkregen heeft op producten met plantaardige hormonen uit rode klaver of soja tegen overgangsklachten, is niet zonder betekenis. Vele tienduizenden vrouwen in de overgang gebruiken nu dagelijks deze producten. De verkoop van vrij verkrijgbare overgangsproducten in ons land beloopt momenteel bijna ¤ 7 mln euro op jaarbasis. En dit niveau stijgt hard, enerzijds door de toenemende weerstand van artsen en consumenten tegen hormonale (receptplichtige) overgangsmedicijnen, en anderzijds door de toenemende wetenschappelijke bewijsvoering voor effectiviteit en veiligheid van producten op natuurlijke basis, zoals Promensil van Novogen.
De consument heeft uiteraard belang bij goed onderzochte producten van hoge kwaliteit. Deze wetenschappelijke onderbouwing is nu precies ook de achtergrond van het octrooi. Het opent bovendien de weg voor de ontwikkeling van geneesmiddelen op basis van dezelfde grondstoffen oa. tegen gynaecologische kanker".

===

Meer informatie voor de redactie:

Wybo Kortmann, Country Manager Benelux
Novogen BV, PO Box 806, 5700 AV Helmond
Telefoon 0492 39 29 69
Zie ook www.novogen.com .