Artsen kunnen beroerte herkennen via Vodafone BeeldBellen

Vodafone

http://www.vodafone.nl

Positieve testresultaten Universiteit Twente en Vodafone

Maastricht, 15 mei 2006 - Beroertes zijn te herkennen via BeeldBellen met een mobiele telefoon. Dat zijn de resultaten van een experiment met de naam 'Fast UMTS' dat de Universiteit Twente samen met Vodafone en een aantal artsen en neurologen door het hele land heeft uitgevoerd. Hoe sneller een beroerte wordt vastgesteld en behandeld, hoe beter het herstel van de patiënt. Het direct kunnen bekijken van echte beelden van patiënten via de mobiele telefoon helpt hierbij.

Tijdens het onderzoek 'Fast UMTS' is vastgesteld dat het Vodafone UMTS netwerk en de dienst Vodafone BeeldBellen van voldoende hoge kwaliteit zijn om artsen de symptomen van patiënten met een beroerte op afstand te laten herkennen. De proeven zijn uitgevoerd in samenwerking tussen revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede, neurologen van het Medisch Spectrum Twente en het Universitair Medisch Centrum Nijmegen en huisartsen in Meerssen en Vlaardingen. Huisarts Robert Harris uit Vlaardingen: : 'Ik zou het meteen gaan gebruiken als videotelefonie voor dit soort hulpverlening beschikbaar is. Vooral in gevallen van twijfel werkt het goed. De mobiele telefoon helpt dan om snel en doeltreffend te reageren bij een beroerte, waarmee kostbare tijd wordt gewonnen.'

Uitbreiden test

De succesvolle test om Vodafone BeeldBellen te gebruiken om beroertes te herkennen via de mobiele telefoon, zet voor de Universiteit Twente het licht op groen om de testen uit te breiden naar praktijksituaties. Bijvoorbeeld een huismeester in een seniorenflat die in noodgevallen met een UMTS mobieltje ter plekke de toestand van een bewoner kan laten zien aan een arts op afstand. Of het standaard uitrusten van iedere huisartsenpost in Nederland met een UMTS mobiele telefoon om live beelden van patiënten te kunnen bekijken. Universitair docent Rob Kleissen: 'We hebben de technische haalbaarheid aangetoond, en ook veel geleerd over waar je in de praktijk rekening mee moet houden. We willen eigenlijk toe naar een soort 112 nummer voor videotelefonie. Daarbij is nauwe samenwerking met de zorgsector essentieel.'

Beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in Nederland. Per jaar worden 36.000 mensen in Nederland getroffen door een beroerte; bijna 100 personen per dag. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk dat een beroerte zo snel en goed mogelijk herkend wordt. Elke minuut vertraging bij behandeling in het ziekenhuis telt.

/ / / / / / / / / / / / / / / / / /

Het initiatief van de Universiteit Twente en Vodafone past in de FAST campagne van de Nederlandse Hartstichting, die de mensen leert om de symptomen van een beroerte snel te herkennen. Als de patiënt binnen drie uur na de beroerte in het ziekenhuis is, kan daar een trombolyse worden uitgevoerd. Met die behandeling zijn de blijvende gevolgen van zo'n beroerte kleiner. Als de patiënt later binnenkomt, is de behandeling minder effectief. Snelheid en adequaat handelen is bij een beroerte dus van levensbelang.

De test is onderdeel van het onderzoek en onderwijs van de opleiding Biomedische technologie op het gebied van ICT en gezondheidszorg. De aandacht gaat hierbij met name uit naar de ontwikkeling van innovatieve zorgprocessen waarbij informatie en communicatietechnologie afstanden tussen zorgvrager en zorgverleners overbrugt; telemedicine en telecare.

Vodafone Libertel N.V.

Vodafone is een van de grootste mobiele telecommunicatiebedrijven in Nederland en maakt deel uit van de wereldwijde Vodafone Group, het grootste telecommunicatiebedrijf voor mobiele telefonie ter wereld met proportioneel bijna 180 miljoen klanten in vijf continenten. De Vodafone Group heeft deelnemingen in het aandelenkapitaal van mobiele operators in 26 landen. Daarnaast heeft zij een samenwerkingsverband met netwerken in 33 landen.