VVD


15-5-2006

VVD wil komst talentvolle buitenlandse studenten waarborgen

Om Nederland aantrekkelijk te houden voor talentvolle buitenlandse studenten pleit de VVD voor kennisbeurzen speciaal voor deze groep. Het geld wat hiervoor beschikbaar is `verdwijnt' nu in het totale budget van een onderwijsinstelling.

Hogeronderwijs-woordvoerder Arno Visser pleit nu voor het `ear-marken' van het beschikbare geld voor het aantrekken van buitenlandse studenten zodat duidelijk is welk budget voor welke studie beschikbaar is. "Kennisbeurzen dienen een specifiek doel, het doel moet zijn dat talentvolle studenten uit het buitenland naar Nederland blijven komen", aldus Visser.

Een ander voorstel van de VVD is dat het profileringsbudget van het hoger onderwijs anders moet worden ingezet. Mensen en instellingen verschillen en dat is prima volgens de VVD maar die profilering wordt belemmerd doordat dit budget onderworpen moet worden aan een `doelmatigheidstoets'. Visser is van mening dat de algemene doelstelling goed omschreven moet worden, de afspraken over de besteding te doen in samenspraak met studenten, en achteraf daarover te verantwoorden in jaarverslagen. Dan ziet de Raad van Toezicht, dan zien bedrijven, dan zien aankomend studenten wat het profiel is van de instelling.

maandag 15 mei 2006

Voor nadere informatie: a.visser@tweedekamer.nl