Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 15-05-2006

HANS WIEGEL: VERTREK HIRSI ALI GEEN VERLIES VOOR DE TWEEDE KAMER OF DE VVD

VVD-coryfee Hans Wiegel vindt het zojuist aangekondigde vertrek van Ayaan Hirsi Ali uit de Tweede Kamer geen verlies voor het parlement of de VVD. Wiegel in AVRO 1opdeMiddag: "Ze heeft standpunten ingenomen die toch heel erg polariserend waren. Ik was het met die lijn niet eens dus ik denk dat het zo wel goed is." De Volkskrant meldt dat Hirsi Ali per 1 september 2006 naar het American Enterprise Institute (AEI), een conservatieve denktank in Washington, vertrekt. Wiegel "Ik ben niet verbaasd, ik vroeg me eigenlijk wel af of ze gelukkig is in de kamer. Ik feliciteer haar met haar nieuwe job."

Het door minister Verdonk aangekondigde onderzoek naar mogelijke leugens van Ayaan Hirsi Ali tijdens de asielprocedure moet volgens Wiegel gewoon doorgaan. "Het is aan de minister om te beslissen maar op zichzelf kan ik het me goed voorstellen dat het onderzoek wordt voortgezet. Het feit dat de minister een onderzoek heeft aangekondigd heb ik een verstandig besluit gevonden. Gelijke monniken, gelijke kappen. Voor iedereen die naar Nederland komt en niet de waarheid spreekt, daarvoor geldt hetzelfde," aldus Hans Wiegel.

Wiegel verwacht dat het straks stil wordt rond Hirsi Ali als ze eenmaal in Washington zit. Veel verwacht hij niet meer te horen. "Ik denk het niet, nee, en dat vind ik niet zo erg," aldus Wiegel in AVRO 1opdeMiddag.

Uitzending: maandag 15 mei 2006 om 14.00 uur op Radio 1.