Universiteit van Tilburg 15 mei 2006

Ruud Lubbers voorzitter Stichtingsbestuur Universiteit van Tilburg

Dhr. R.F.M. Lubbers is benoemd tot voorzitter van het Stichtingsbestuur van de Universiteit van Tilburg. De voormalige minister-president volgt in oktober 2006 dr. Herman Wijffels op, die benoemd is tot bewindvoerder bij de Wereldbank.

Ruud Lubbers (1939) is voor de Universiteit van Tilburg geen onbekende. Hij was van 1994 tot 2001 deeltijd hoogleraar op het terrein van globalisering, zowel in Tilburg als in Harvard. Voor zijn intrede in de academische wereld vervulde de heer Lubbers diverse taken in politiek en landsbestuur. Hij was onder meer minister van Economische Zaken (1973-1978) en parlementslid (1978-1982) voordat hij de langst zittende minister-president (1982-1994) van Nederland werd. Van 2001 tot 2005 was de heer Lubbers Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen.

Zowel in zijn politieke loopbaan als in zijn wetenschappelijke werk heeft Ruud Lubbers veel aandacht besteed aan globalisering en energie- en duurzaamheidsvraagstukken. Sinds 1989 is hij betrokken bij het zogeheten Earth Charter initiatief, een wereldwijde beweging van duizenden organisaties die op basis van gedeelde waarden, principes en voornemens ijveren voor een duurzame ontwikkeling en voor een menswaardig bestaan. Momenteel is de heer Lubbers voorzitter van de Raad van Toezicht van het ECN in Petten, het grootste onderzoeksinstituut in Nederland op energiegebied.

De Universiteit van Tilburg is een zogenaamde 'bijzondere universiteit'. Anders dan de openbare universiteiten, ressorteert de UvT onder een privaatrechtelijke stichting. Het Stichtingsbestuur bewaakt de doelstellingen van de stichting en benoemt de leden van het College van Bestuur. Het Stichtingsbestuur oefent tevens de taken en bevoegdheden uit die de wet toekent aan de Raden van Toezicht bij openbare universiteiten zoals de goedkeuring van het strategisch plan, de begroting, financieel meerjarenbeleid en jaarrekening en het jaarverslag.

Na 2 oktober zal het Stichtingsbestuur van de Universiteit van Tilburg als volgt zijn samengesteld: dhr. R.F.M. Lubbers, (voorzitter), mevrouw mr. G.M.M. Blokdijk-Hauwert, drs. H. Borstlap, dr. J.C.M. Hovers (plaatsvervangend voorzitter), drs. M.A.M. Leers, mevrouw mr. M. Pernot en ing. J.P.C.M. van Zijl.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met drs. Pieter Siebers, voorlichter van de Universiteit van Tilburg (013 466 2004, P.H.C.Siebers@uvt.nl).

UvT Persbericht