Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten maandag 15 mei 2006

Zaanstreek-Waterland, 15-05-2006

Met: aangehouden op gestolen motor, drankrijders en brand in winkel

Onwel door drugsgebruik

Katwoude, zondag 14 mei 2006, 13:13 uur.

De politie heeft op de Wagenweg twee mensen in een auto aangetroffen die kennelijk onwel waren geworden. De man, een 34-jarige man uit 's Gravenhage zat in diepe slaap op de bestuurdersplaats. Naast hem zat een 24-jarige plaatsgenote van hem die na enig aandringen wel wakker werd. De vrouw overhandigde een flesje waaruit beiden gedronken zouden hebben. Zij vertelde dat er GHB, een verdovend middel, in zat en dat de man na een stukje rijden spontaan in slaap was gevallen. Beide Hagenaars werden aangehouden voor het in bezit hebben van het middel. Vervolgens werd het tweetal per ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek. Van de man, die inmiddels weer bij was gekomen, werd bloed afgenomen voor het onderzoek naar rijden onder invloed. Het flesje met GHB en de auto werden in beslag genomen.

Brand in winkel

Purmerend, maandag 15 mei 2006, 06:59 uur.

De politie stelt een onderzoek in naar een brand in een winkel aan de Purmersteenweg. Na een melding van een binnenbrand troffen agenten een winkelpand vol rook aan waarvan de ramen bol stonden en hitte uitstraalden. De brandweer schaalde vrij snel op naar grote brand en wist uiteindelijk de brand binnen de winkel te houden. Om kwart over acht werd het sein 'brand meester' gegeven. De afdeling forensische opsporing doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. Tijdens de brand was in het afgesloten pand niemand aanwezig. Het verkeer heeft enige tijd hinder van de bluswerkzaamheden ondervonden.

Aangehouden op gestolen motor

Wormerveer, maandag 15 mei 2006, 03:21 uur.

De politie heeft na een achtervolging twee Amsterdammers van 18 en 26 jaar oud aangehouden als verdachten van diefstal van een motorfiets. Surveillerende agenten zagen een motorfiets met daarop twee personen stilstaan op de Wandelweg. Bij nadering ging de motor er met hoge snelheid vandoor. In eerste instantie wist de motorrijder in Zaandam te ontsnappen maar na enig zoeken werd de motorfiets aangetroffen op Falster (eiland William Pont). Het voertuig bleek gesignaleerd te staan als van diefstal afkomstig. Met een politiehond werd een spoor gevolgd vanaf de motor waarna de twee mannen op een terrein werden aangetroffen. Bij de aanhouding werd één van hen in zijn arm gebeten. De verdachten bleken veelplegers en diverse goederen die ze bij zich hadden werden samen met de motorfiets in beslag genomen. De Amsterdammers werden ingesloten.

Vijf drankrijders

Zaandam, 14/15 mei, 00:36 uur

In de nacht van zondag op maandag werden op de Hogendijk, de Dam en de Nicolaasstraat drie drankrijders aangehouden. Het meest gedronken had een 35-jarige Amsterdammer. De man had bijna drie keer de alcohollimiet overschreden. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Tegen de andere twee drankrijders, een 20-jarige vrouw en een 18-jarige man, beide uit Zaandam, werd proces-verbaal opgemaakt. De beginnende bestuurders hadden een alcoholgehalte van respectievelijk 0,4 en 0,5 promille.

Zondagochtend rond elf uur kreeg de politie een melding dat een bestuurder op het parkeerterrein bij de BP langs de A8 mogelijk onwel in zijn auto zat. Eenmaal ter plaatse constateerden agenten dat het ging om een bestuurder die te diep in het glaasje had gekeken. De man had bijna drie keer zoveel drank op als toegestaan. Bovendien was de man niet in het bezit van een rijbewijs, dit was een paar maanden geleden ingevorderd. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Tijdens een alcoholcontrole op de Leeghwaterweg viel zaterdagavond ook een drankrijder door de mand. Een 52-jarige Zaandammer had een alcoholgehalte van 0,7 promille en kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van enkele uren. In totaal werden 257 bestuurders op de Leeghwaterweg staande gehouden.

Drankrijders moeten rijbewijs inleveren

Wormer(veer), 13 mei, 01:28 uur

Op de Spatterstraat in Wormer hebben agenten zaterdagochtend vroeg het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige Wormerveerder. De man had veel te veel gedronken. Hij had een alcoholgehalte van maar liefst 1,7 promille. Bovendien had hij in combinatie met zijn drankgebruik ook een paar joints gerookt. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Op de Zaanweg werd in de nacht van zaterdag op zondag een 55-jarige vrouw uit Assendelft aangehouden. Een blaastest toonde aan dat de automobiliste een paar glaasjes teveel op had. De vrouw wilde echter niet meewerken aan haar aanhouding en verzette zich hevig. Het rijbewijs van de vrouw is ingevorderd, een bloedproef zal aantonen hoeveel de vrouw precies teveel heeft gedronken.

Ten slotte werd zaterdagavond een alcoholcontrole gehouden in de Dubbele Buurt in Wormerveer. In totaal 190 bestuurders werden aan de kant gezet voor een blaastest. Dit keer had geen van allen (teveel) gedronken.

Teveel gedronken

Uitdam, 13 mei, 14:00-17:30 uur

Op de Zeedijk werd zondagmiddag op het rijden onder invloed gecontroleerd. Tijdens de controle werden in totaal 78 blaastesten afgenomen. Een 49-jarige man uit Monnickendam had de alcohollimiet overschreden en kreeg een rijverbod van een uur en een proces-verbaal.

Rijbewijs kwijt

Purmerend,13/14 mei 03:10 uur

In de nacht van zaterdag op zondag werd een 21-jarige man uit Purmerend aangehouden. De drankrijder kon van de weg gehaald worden naar aanleiding van een melding van een medeweggebruiker. Omdat het alcoholgehalte van de beginnende bestuurder 1,1 promille bedroeg, kon hij zijn rijbewijs meteen inleveren.

Op de Gedempte Singelgracht werd zaterdagnacht een 28-jarige man uit Alkmaar aangehouden. Hij had bijna twee keer zoveel drank op als toegestaan. Tegen beide drankrijders is proces-verbaal opgemaakt.

Zes bromfietsen opgevoerd

Zaandam, 13 mei 11:10-12:30 uur

Tijdens een bromfietscontrole op de Provincialeweg Zaandam-Castricum werden zaterdagochtend negen boetes uitgedeeld. Drie bestuurders hadden geen bromfietscertificaat en zes bromfietsen bleken te zijn opgevoerd. Van een zestigtal voertuigen werd de constructiesnelheid gemeten.

Huiselijk geweld

Purmerend, maandag 15 mei.

De politie heeft een 53-jarige man uit Purmerend aangehouden wegens het plegen van huiselijk geweld. De verdachte zou onder invloed van alcohol zijn echtgenote hebben geschopt en geslagen. De man werd ingesloten en in verzekering gesteld.

Monnickendam, zondag 14 mei.

Hier hield de politie een 55-jarige bewoner van Monnickendam aan voor huiselijk geweld. De man zou in het bijzijn van kinderen zijn echtgenote hebben mishandeld. Ook deze verdachte werd ingesloten in en verzekering gesteld.

Drankrijder zonder rijbewijs

Purmerend, 14 mei 19:00-21:30 uur.

Op de Verzetslaan werd zondagavond een alcoholcontrole gehouden waarbij in totaal 159 auto's aan de kant werden gezet. Een 46-jarige Purmerender probeerde aan de controle te ontkomen door het stopteken van de agenten te negeren en even verderop netjes in de rij voor de McDonalds te gaan staan. Agenten haalden de man daarop uit de rij wachtenden en namen de bestuurder mee naar de controleplaats voor een blaastest. Hier bleek dat de man teveel gedronken had (anderhalf keer zoveel als toegestaan). Bovendien bleek dat de man al zeker sinds 1990 niet in het bezit is geweest van een rijbewijs. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.