Provincie Drenthe

Rijksbeleid maakt aanpassingen nodig
15 May 2006

Veranderingen in het rijksbeleid maken aanpassingen in de herinrichting van Schoonebeek noodzakelijk. Gedeputeerde staten van Drenthe hebben de Landinrichtingscommissie gevraagd onderdelen van de plannen te schrappen dan wel te versoberen. Om het inrichtingsplan zoveel mogelijk uit te voeren, zijn extra inspanningen nodig van gemeenten, het waterschap en andere partners.

Minister Veerman van LNV besloot onlangs voor onderdelen van landinrichtingsplannen normkosten per kilometer of hectare vast te stellen. Ook wordt voortaan aangegeven welke delen van een plan een rijksdoel zijn en welke niet. In het laatste geval draait de regio volledig voor de kosten op. In de praktijk betekent dit, dat alleen nog voor natuur en landbouw rijksbijdragen beschikbaar worden gesteld. Om de gevolgen van deze beleidswijziging te verminderen is met alle partners afgesproken, dat zo spoedig mogelijk een Plan van Toedeling wordt opgesteld om de knelpunten van de verkaveling op te lossen. Daarom wordt overgegaan op een zogeheten Herinrichting met Administratief Karakter (HAK) plus. De "plus" zijn maatregelen, die de partners uitvoeren.

De herinrichting Schoonebeek dateert van 1990 toen bleek dat de functie van het gebied zou veranderen als gevolg van de afbouw van de oliewinning. Aanvankelijk is daarna tijd gestoken in de realisering van een milieueffectrapport. Toen in 1996 door veranderende wet- en regelgeving een dergelijk onderzoek nier meer nodig bleek, is ingezet op een open planvormingsproces. Na de vaststelling van een globaal raamplan kon worden begonnen met een gefaseerde herinrichting. Dat wil zeggen in kortlopende modules van vier jaar. De eerste module is nu in uitvoering en wordt dit jaar nog afgerond.

De provincie Drenthe organiseert de tweede helft van juni een informatieavond over de recente ontwikkelingen rond de herinrichting Schoonebeek.