Huidkanker neemt tot 2015 toe met 75%

Kwf kankerbestrijding

http://www.kankerbestrijding.nl

KWF Kankerbestrijding spoort aan tot verstandig zongedrag

Amsterdam, 15 mei 2006 - Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D. En dat is goed voor onze botten. Maar te veel zon is niet gezond. Hoe vaker iemand in zijn leven verbrandt, hoe groter de kans om huidkanker te krijgen. KWF Kankerbestrijding start daarom vandaag de jaarlijkse campagne 'Te veel zon is niet gezond'.

Toename huidkanker
Waren er in 2000 ongeveer 21.000 nieuwe gevallen van huidkanker per jaar, in 2015 komt dat aantal uit op naar schatting 37.000; een toename van ongeveer 75%. Dit heeft te maken met de toegenomen populariteit van zonnebaden en zonvakanties in de afgelopen decennia. Vooral mensen met een lichte huidskleur (39% van de Nederlanders) zijn gevoelig voor verbranding en lopen daardoor een verhoogd risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen.

Te veel zon is niet gezond
Met de campagne 'Te veel zon is niet gezond' wil KWF Kankerbestrijding mensen bewust maken van de risico's die zonnen met zich meebrengt. De campagne is gericht op kinderen en hun ouders, omdat de huid van kinderen gevoeliger is voor de schadelijke gevolgen van UV-straling dan de huid van volwassenen. Uit onderzoek(1) blijkt dat slechts een kleine meerderheid van ouders en hun kinderen (resp. 56,3% en 55,8%) weet dat bescherming tegen de zon extra belangrijk is voor kinderen tot en met 15 jaar. Bijna de helft van de ondervraagde kinderen (52,6%) denkt onterecht dat je in de schaduw niet kunt verbranden. Tweederde van de ouders (65,1%) en slechts een derde van de kinderen (32,2%) weet dat zonverbranding in de jeugd de kans op huidkanker op latere leeftijd vergroot. Met de zoncampagne die vandaag van start gaat wil KWF Kankerbestrijding kinderen (en hun ouders) op een speelse manier wijzen op eenvoudige maatregelen die ze kunnen nemen om zich tegen de zon te beschermen, zoals smeren met een anti-zonnebrandproduct met een beschermingsfactor van 20 of hoger, beschermende kleding aantrekken en de zon mijden op de heetste uren van de dag. Op de actiewebsite www.sjonnieshadow.nl kunnen kinderen terecht voor tips, spelletjes etc.

(1)Onderzoek 'Kinderen in de zon' (november 2005), uitgevoerd door Qrius in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

==========



KWF Kankerbestrijding