Gemeente Maassluis

479 stankklachten in april

Dit is een persbericht van de DCMR Milieudienst Rijnmond

De meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond heeft in de maand april 479 stankklachten behandeld. Dat zijn 90 klachten minder dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar in de maand april. Vorig jaar april werden 690 stankklachten bij de meldkamer behandeld

Landbouw
Op woensdagochtend 5 april tussen kwart over acht en twaalf uur kwamen bij de meldkamer 15 klachten binnen over stank van mest, zwavel en een rottingslucht. De klachten waren afkomstig uit Schiedam en Vlaardingen. Uit onderzoek bleek dat op een weiland (nabij de Woudweg) in Vlaardingen mest werd geïnjecteerd. Dit veroorzaakte de stankoverlast. Het injecteren van de mest gebeurde volgens de regels van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Kuwait Petroleum Europoort
Op vrijdag 14 april ontving de meldkamer verspreid over de dag (vanaf vier uur 's morgens tot zeven uur `s avonds) 34 klachten over een olie- en zwavelachtige lucht. De klachten kwamen voornamelijk uit Maassluis en Vlaardingen, een enkele uit Schiedam. De uitrukdienst stelde na uitgebreid onderzoek vast dat de oorzaak van de klachten op het bedrijfsterrein van raffinaderij Kuwait Petroleum Europoort (KPE) moest liggen. Bij het bedrijf waren geen bijzondere activiteiten. KPE doet nader onderzoek naar de oorzaak van de stankoverlast en zal de uitkomsten aan de DCMR melden.

Overige klachten
Alle andere stankklachten die deze maand zijn binnengekomen, zijn niet beschreven in dit bericht, maar zijn wel behandeld. Deze klachten zijn weliswaar groot in aantal, maar ze zijn op te delen in kleinere aantallen per bedrijf. Of ze zijn toegeschreven aan een bepaald industriegebied, omdat bij de klachten geen bedrijf is gevonden dat de overlast heeft veroorzaakt.

De meldkamer van de DCMR onderzoekt milieuklachten van de bevolking en neemt waar mogelijk actie om de overlast te stoppen. De klachten worden geregistreerd, waarbij de gegevens van de klagers vertrouwelijk worden behandeld. Een milieuklacht is 24 uur per dag in te dienen op telefoonnummer (010) 47 33 333 of via website www.dcmr.nl onder milieuklachten.