Gemeente Maassluis

Vragen over geel stof

Dit is een persbericht van de DCMR Milieudienst Rijnmond

Vanaf eind april ontvangt de meldkamer van de DCMR regelmatig klachten en vragen over geel stof. Meestal gaat het om onschuldig stuifmeel, maar voor de zekerheid heeft de uitrukdienst van de meldkamer dit ter plaatse onderzocht.

Tot nu toe ontving de meldkamer zo'n dertig telefoontjes met vragen over (stofoverlast) van geel stof. Een aantal keren heeft de uitrukdienst van de DCMR dit poeder onderzocht en bleek het te gaan om stuifmeel van beuken, populieren, wilgen en essen.
Afhankelijk van de weersomstandigheden, maar ook door bijvoorbeeld luchtvervuiling of plantenziekten, kan er in de lente een grote productie van stuifmeel ontstaan. Stuifmeel is heel licht en kan met de wind over behoorlijk grote afstanden verspreid worden. Een periode van droogte is gunstig voor het rijpen van de kegeltjes waarin het stuifmeel zit. De schutblaadjes gaan open waardoor het stuifmeel vrijkomt en zich met de wind verspreidt.

Wie geel poeder vindt en de herkomst niet direct kan thuisbrengen, kan altijd contact opnemen met de meldkamer van de DCMR via tel. 010-4733 333 of www.dcmr.nl. Bij twijfel onderzoekt de uitrukdienst of het inderdaad om stuifmeel gaat of dat er iets anders in het spel is.