Gerechtshof Amsterdam deze week in unieke zitting bijeen

Lease proces b.v.

http://www.leaseproces.nl

15 mei 2006

Ernstige bezwaren tegen verbindend verklaren Duisenbergregeling

Dexia spint garen bij de regeling,leasebeleggers ernstig tekort gedaan

De zogenoemde Duisenberg-regeling is voor heel veel gedupeerde aandelenleasebeleggers gewoon een slechte regeling. Bovendien is de regeling grotendeels buiten de gedupeerden om tot stand gekomen, met behulp van organisaties die bepaald niet representatief zijn voor gedupeerden.

Dat zijn twee belangrijke elementen uit een bij het Gerechtshof Amsterdam ingediend verweerschrift tegen het verzoek om de Duisenberg-regeling verbindend te verklaren. Dit op basis van de vorig jaar in werking getreden Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade (WCAM). Het gaat om het verzoek van Dexia, de stichtingen Leaseverlies en Eegalease, de Consumentenbond en de Vereniging Effecten Bezitters (VEB).

Het verweerschrift is ingediend namens Stichting Platform Aandelen Lease (PAL), de Vereniging Consument & Geldzaken, de Stichting Juniorlease en namens een groot aantal cliënten van Dommerholt Advocaten te Zwolle, Apeldoorn en Heerenveen en Advocatenkantoor Wendelgelst te Amsterdam.

Het verweerschrift wordt verder ondersteund door juristenkantoor Leaseproces, dat van circa 20.000 cliënten het verzoek heeft ontvangen om verweer te voeren tegen het verzoek om de Duisenberg-regeling verbindend te verklaren. Het is een unicum in de geschiedenis van de Nederlandse rechtspraak dat zoveel personen zich in een procedure mengen.

Uitzicht op grote winst voor Dexia

Door de in de leasecontracten opgenomen hoge rente (veelal rond 15%) houdt Dexia ook bij toepassing van de Duisenberg-regeling vermoedelijk nog honderden miljoenen, zo niet meer, euro's aan winst over. Dexia en haar voorgangers Legio Lease en Bank Labouchere hebben de afgelopen jaren immers ook al enorme bedragen aan rente ontvangen. En dat zonder een reëel uitzicht voor de gedupeerden op een afloop zonder restschuld of winst.

De verweerders wijzen erop dat tot aan het tot stand komen van de Duisenberg-regeling reeds vele leasebeleggers hun individuele zaak hebben voorgelegd aan de rechter of aan de Commissie
DSI. In het overgrote deel van de gevallen heeft dat tot een uitspraak geleid die voor de betrokken beleggers aanzienlijk gunstiger uitpakte dan een aanbod op basis van de Duisenberg-regeling. Veelal werd met de uitspraak tot ontbinding van het contract bevolen, met veelal als gevolg de verplichting tot gehele of gedeeltelijk terugbetaling van alle reeds betaalde bedragen, inclusief betaling van een rentevergoeding.

Dexia ging regelmatig tegen gerechtelijke uitspraken in beroep maar heeft tot nog toe met trainerende activiteiten hogere jurisprudentie weten te voorkomen. Dat neemt niet weg dat Dexia zich ondertussen tegenover bijvoorbeeld protesterende Belgische leasebeleggers aanzienlijk coulanter opstelde: contracten werden ontbonden. Niet alleen werd daarbij de contractuele restschuld volledig vrij gescholden maar bovendien werd een deel van de inleg terugbetaald. Verweerders benadrukken dat het om precies dezelfde soort contracten ging, zoals die in Nederland onder de Duisenberg-regeling zijn gebracht. Verder koopt Dexia in Nederland regelmatig gerechtelijke procedures af en doet Dexia voorstellen die ruim uitgaan boven de Duisenbergcriteria.

WCAM-verplichting buiten spel gezet
De WCAM biedt voor individuele gedupeerden de mogelijkheid van 'opt out'. Daarmee kunnen zij zich aan een gerechtelijke verbindend verklaring onttrekken, zodat alsnog een individuele gang naar de rechter mogelijk blijft. Volgens de verweerders is de kans aanwezig dat het overgrote deel van de gedupeerden het gebruik van die mogelijkheid niet te weten komt of deze procedure als erg ingewikkeld zal ervaren en de termijn van drie maanden laten passeren.

Representativiteit
Voor wat betreft de representativiteit van de bij het verzoek betrokken organisaties valt volgens het verweerschrift om te beginnen de Stichting Eegalease buiten de boot. Deze Stichting vertegenwoordigt de partners van gedupeerden en niet de gedupeerden zelf, zo wordt betoogd. Voor wat betreft de VEB worden vraagtekens gezet bij het aantal van haar leden dat tot de groep van gedupeerden behoort. De VEB is een vereniging voor effectenbeleggers en niet zozeer voor spaarders, waartoe het overgrote deel van de leasebeleggers kan worden gerekend. Verweerders verwachten dat er onder de leden van de VEB minder dan honderd zijn die tevens tot de kring van gedupeerde leasebeleggers behoren. Dat aantal zal onder de leden van de Consumentenbond wellicht hoger zijn, zo veronderstellen verweerders. Voor de verweerders is het echter niet inzichtelijk welke rol de Consumentenbond de afgelopen jaren in relatie tot leasebeleggers heeft gespeeld.

De positie van Stichting Leaseverlies
Ook de representativiteit van de Stichting Leaseverlies wordt in het verweerschrift sterk in twijfel getrokken. Verweerders vragen zich af in hoeverre financiële problemen bij deze stichting een rol hebben gespeeld bij de medewerking aan het tot stand komen van de Duisenberg-regeling. In dit verband wijzen zij onder meer op het feit dat terugbetaling van inleggelden aan aangesloten gedupeerden financieel mogelijk werd gemaakt door Dexia. Bovendien weigert Leaseverlies inzage over de besteding van de door hen van deelnemers ontvangen gelden. Dit terwijl die inzage wel door Leaseverlies aan haar achterban was beloofd. Daarnaast is de waarde van de door Leaseverlies en Eegalease onder de aangesloten gedupeerden gehouden stemming over het al of niet instemmen met de Duisenberg-regeling zeer twijfelachtig. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam bleek dat Stichting Leaseverlies deze stemming heeft gemanipuleerd. Bovendien heeft niet 80% van de achterban voor de regeling gestemd zoals Dexia, de Stichting Leaseverlies, de Consumentenbond en de VEB iedereen wil doen laten geloven, maar ruim 60%.

Amsterdam, 15 mei 2006

Voor nadere informatie: Mr Joost Papeveld
Leaseproces
Tel. 020 5811741 / 06 45192546

Op dinsdag 16 mei start het Gerechtshof Amsterdam een meerdaagse hoorzitting in deze procedure. Vanwege de te verwachten toeloop van belangstellenden vindt de hoorzitting plaats in het Expo XXI-gebouw aan het Gustav Mahlerplein 18 in Amsterdam. De zittingen van het hof worden door de juristen van Leaseproces op de voet gevolgd. Tijdens de pauzes (dagelijks van 12.30 tot 13.30) wordt een overzicht gegeven van het verloop van de zaak. Hierbij zullen steeds verschillende deskundigen aanwezig zijn die een analyse van het verloop van de procedure geven. Vertegenwoordigers van de pers kunnen deze deskundigen in informele sfeer te ontmoeten en eventuele vragen aan hen voorleggen. Broodjes, koffie en dergelijke, zijn beschikbaar.

Locatie: Brasserie Pays-Bas, Gustav Mahlerplein 14.