Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

WOB-verzoeken

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : TRCJZ/2006/1378
datum : 15-05-2006
onderwerp : Vergiftiging van roofvogels en de controlecapaciteit bij de AID
bijlagen :

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van de door het lid Vos (GroenLinks) gestelde vragen, ingezonden 31 maart 2006, over de vergiftiging van roofvogels en de controlecapaciteit bij de AID, kan ik u het volgende melden.


1
Zijn u de signalen bekend dat veel roofvogels slachtoffer worden van mensen die ze verjagen, doodschieten, klemmen plaatsen, vergiftigd aas neerleggen en dergelijke, zoals bijvoorbeeld recent in Limburg waarbij een aanhouding is verricht?1

Er zijn mij signalen bekend dat roofvogels slachtoffer worden van mensen die ze verjagen, doodschieten, klemmen plaatsen, vergiftigd aas neerleggen en dergelijke.


2
Kunt u aangeven wat de omvang van dit probleem is? Is er sprake van een stijgende trend?

Vooropgesteld zij dat elk geval van roofvogelvervolging er een te veel is. Voorzover mij bekend is echter van grootschalige roofvogelvervolging geen sprake. Wel constateer ik een stijging van het aantal op vergiftiging onderzochte roofvogels door het CIDC (Centraal Instituut voor Dierziekte Controle). Deze stijging kan evenwel ook verklaard worden uit het feit dat er onder burgers en overheidsdiensten specifieke aandacht is voor dode vogels vanwege de dreiging van vogelgriep. Ik zal de ontwikkelingen op dit punt blijven volgen.


3
Is het waar dat de controles op roofvogeldoding en -verjaging door politie en Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AID) minimaal zijn, zoals de Werkgroep Roofvogels Nederland stelt? Zo neen, waarom niet? Hoeveel personen zijn de afgelopen jaren opgepakt door respectievelijk de AID en de politie voor het belagen van roofvogels? Gaat het hier om het topje van de ijsberg?

Nee, roofvogelvervolging heeft de aandacht van AID en politie en er wordt actie ondernomen bij meldingen daarvan. Indien er sprake is van vergiftiging van roofvogels, worden, indien daartoe aanleiding is, de aangetroffen dieren voor onderzoek ingezonden naar het CIDC in Lelystad. Daarnaast begeleidt de AID ruim tweehonderd Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA's) van onder meer Staatsbosbeheer, it Fryske Gea en Flora- en fauna controleurs in dienst bij diverse organisaties. Deze BOA's vervullen in dit kader een oog- en oorfunctie en hebben een actief aandeel in de handhaving. Ook de Werkgroep Roofvogels Nederland draagt in dit kader waardevolle informatie aan. In 2005 en de eerste vier maanden van dit jaar zijn er zeven verdachten aangehouden door de AID. Daarin zie ik geen aanleiding te veronderstellen dat het hier om het topje van de ijsberg gaat.


4
Bent u bereid het aantal controles op het belagen van roofvogels op te voeren? Zo neen, waarom niet?

In het kader van de verdere professionalisering van de handhaving zijn de verschillende onderdelen van de Flora- en faunawet geanalyseerd. Gelet op de risico's bij niet-naleving en het naleefgedrag van de doelgroepen is gekomen tot een zo efficiënt mogelijke inzet van de beschikbare capaciteit. Gelet op deze analyse en de omvang en ook de aard van het probleem van de roofvogelvervolging ben ik niet voornemens om extra capaciteit vrij te maken voor deze specifieke controles.


5, 6, 7 en 8.
Hoeveel fte's zijn er binnen de AID in 2006 beschikbaar voor alle controles op het gebied van de Flora- en faunawet, ofwel de jacht en schadebestrijding, en hoeveel waren dit in 2005?

Is het waar dat de politie een (groot) deel van de controletaken op het gebied van de jacht en schadebestrijding van de AID heeft overgenomen of gaat overnemen? Zo ja, om welke taken gaat het precies? Hoeveel extra fte's heeft of krijgt de politie hiervoor tot zijn beschikking, aangezien het gaat om extra taken die de politie voorheen niet had?

Zijn er nog andere instanties die controletaken op het gebied van de jacht en schadebestrijding overnemen van de AID? Zo ja, welke en om welke taken en hoeveel fte's gaat het?

Is het totale aantal fte's dat zich in 2006 specifiek bezighoudt met de controle op jacht en schadebestrijding voldoende voor een effectieve controle? Zo ja, waarop baseert u dat?

Voor de controles op het gebied van de Flora- en faunawet zijn binnen de AID ruim 20 fte's beschikbaar voor 2006. In 2005 was hetzelfde aantal fte's beschikbaar. Daarnaast vinden de controles op het gebied van jacht plaats door de politie en op het gebied van beheer en schadebestrijding door de provincies. De politie heeft ten deze een algemene opsporingsbevoegdheid en is tevens toezichthouder in het kader van de Flora- en faunawet. Hierin hebben zich geen wijzigingen voorgedaan. Wel is het zo dat een aantal jaren geleden taken op het gebied van beheer en schadebestrijding in het kader van de Flora- en faunawet zijn overgegaan van de landelijke naar de provinciale overheid. Dit geldt eveneens voor de daarbij behorende handhavingstaken op het gebied van beheer en schadebestrijding, die destijds van de AID zijn overgegaan naar de provincie.

Voldoende toezicht op de naleving van de Flora- en faunawet is door inzet van controlecapaciteit vanuit de AID, maar ook vanuit politie en provincies, verzekerd.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman


1 De Volkskrant, 29 maart 2006 'Man verdacht van vergiftiging beschermde vogels' en De Telegraaf, 27 februari 2006, Roofvogels worden vaak vergiftigd'.