Gemeente Rotterdam

Nr. 105
15 mei 2006

Markering brandgrens bombardement Rotterdam

Rotterdam krijgt een markering van de brandgrens van het bombardement van 14 mei 1940. Hiermee wil het College dat deze belangrijke periode in de stadsgeschiedenis, stevig in het collectieve geheugen van de Rotterdammers wordt verankerend. De markering wordt een speciaal buitenruimteproject, waarbij ook bewoners, eventuele ooggetuigen en scholen worden betrokken. Op 14 mei 2010, 70 jaar na de bombardementen, moet de markering gereed zijn.

Nader onderzoek
Het bombardement is voor Rotterdam een van de meest ingrijpende gebeurtenissen uit de recente geschiedenis en verklaart waarom Rotterdam een modern stadscentrum heeft. De brandgrens loopt globaal gezien door het Centrum, Noord, Kralingen-Crooswijk en Feijenoord. Naar het exacte tracé van de brandgrens wordt een onderzoek gedaan. Ook wordt onderzocht hoe de markering er uiteindelijk uit moet gaan zien. Belangrijk is dat de markering vandalismebestendig is, niet storend voor het verkeer en overal toepasbaar moet zijn. Een voorstel is de markering uit te voeren met 'punaises' in de vorm van metalen noppen in de grond. Het aanbrengen van de markering zal meerdere jaren in beslag nemen. De uitvoering van het project is in handen van een aantal instellingen zoals het Historisch Museum, het Gemeentearchief, de dS+V en Gemeentewerken.

Flyer
In samenwerking met het Gemeentearchief en het Historisch Museum is een flyer gemaakt met de stadsplattegrond waarop de brandgrens van 1940 staat. Deze kan als globale routebeschrijving voor wandel- of fietstochten worden gebruikt.

noot voor de redactie/