Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum: 15 mei 2006

Vijftien organisaties voor gehandicapten komen met petitie

'Erken belang van ouder- en familieorganisaties'

Vijftien landelijke verenigingen van ouders en familieleden van kinderen met een handicap hebben zich verenigd in het platform 'The return of the parents'. Op donderdag 18 mei a.s. bieden ze de voorzitter van de vaste kamer commissie van VWS een petitie aan. Daarin vragen ze met klem om erkenning van de ouder- en familieorganisaties als belangenbehartiger van mensen met een handicap of stoornis. Het gaat om een unieke van samenwerking tussen verontrustte organisaties die de dreiging van een vergaande bezuiniging op zich zien afkomen.

De vijftien betrokken organisaties vertegenwoordigen mensen met lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperkingen en psychiatrische of psychosociale stoornissen. In de petitie vragen ze om erkend te worden als te subsidiëren organisaties. De organisaties maken bovendien duidelijk dat ze onderscheid op grond van identiteit onterecht achten.

Dreigende bezuiniging
De voorgenomen bezuinigingen betekenen voor de meeste betrokken organisaties dat ze moeten stoppen met hun werk. Om de beeldvorming van het werk van de ouder- en familieorganisaties te ondersteunen, is een compilatie gemaakt van de hulpvragen die bij de verschillende organisaties binnen komen. De voorbeelden en persoonlijke verhalen zijn samengevoegd in een speciaal witboek met de titel 'The return of the parents'. Uit het witboek blijkt dat de ouder- en familieorganisaties een onmisbare rol vervullen. Ze bevorderen onder meer de dialoog tussen ouders, organisaties, zorgaanbieders, verzekeraars en overheid. Daarnaast treden ze op als vraagbaak voor individuele ouders en stimuleren ze dat zorgaanbieders en overheid informatie over de kwaliteit van dienstverlening openbaar maken. "Als de bezuinigingen doorgaan komen alle hulpvragers in de situatie dat ze het zelf maar moeten uitzoeken", aldus de organisaties in het witboek.

Vijf promille
In de petitie stellen de organisaties dat de huidige middelen die de ouder- en familieorganisaties van de overheid ontvangen, niet in balans zijn met het geld waarover zorgverzekeraars en zorgaanbieders beschikken. Ze vragen daarom vijf promille van het zorgbudget van VWS om hun werk goed te kunnen doen. "De overheid heeft de verantwoordelijkheid om ouder- en familieorganisaties als tegenkracht goed te laten functioneren als derde partij naast (zorg-) organisaties en verzekeraars", aldus de petitie. "Het invullen van een derde-partij-rol, zoals de overheid wenst, vraagt een serieuze financiële ondersteuning".


---

Noot voor de redactie/