Ministerie van Defensie

15-05-2006 17:00

NAVO KIEST NIEUW MILLIGEN ALS VESTIGINGSLOCATIE NIEUWE EENHEID

De NAVO heeft Nieuw Milligen gekozen als meest geschikte plek voor een nieuwe eenheid. Het gaat om een Deployable Air Control Centre, Recognised Air Picture Production Centre, Sensor Fusion Post (DARS), die de bevelvoeringsystemen van het bondgenootschap wereldwijd inzetbaar moet maken. In Spanje komt een tweede DARS.

De eerste militairen melden zich begin volgend jaar in Nieuw Milligen. Naar verwachting zal de eenheid in 2009 volledig operationeel zijn. De DARS zal in haar volledige omvang uit 260 militairen van meerdere NAVO-landen bestaan, onder wie maximaal 44 Nederlanders.

In Nieuw Milligen is ook het Air Operations Control Station van de Koninklijke Luchtmacht gevestigd. Vanwege de uitvoering van vergelijkbare taken zullen dit AOCS en de nieuwe NAVO-eenheid in de toekomst kunnen samenwerken.

Voor de huisvesting van het personeel wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande infrastructuur. Aanpassingen daaraan of eventuele nieuwbouw komen volledig voor rekening van de NAVO. Afspraken over deze investeringen, exploitatiekosten en de diensten die Nederland als gastland aanbiedt, worden in een Memorandum of Understanding geregeld.