Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Vierspanrijders wacht sterke concurrentie in Aken

15/05/2006

Ermelo, 15 mei 2006
Ysbrand Chardon (Schipluiden), Koos de Ronde (Hoogvliet) en Theo Timmerman (Putten) reizen woensdag met hun vierspan naar Aken om de Nederlandse driekleur te verdedigen. Met 26 menners uit negen landen staat het Nederlandse team fikse concurrentie te wachten

Voor Theo Timmerman wordt het zijn eerste start in Aken. De 41-jarige profi maakt sinds november 2005 deel uit van het A-kader en verdiende zijn startplaats door in Horst en Oldenzaal goede resultaten neer te zetten. Koos de Ronde is er op gebrand zijn 9e plaats van 2005 te verbeteren, terwijl Ysbrand Chardon zich tot doel heeft gesteld voor de achtste keer in zijn carrière het CAIO in Aken op zijn naam te schrijven.

Op de deelnemerslijst staat ondermeer de Australiër Boyd Exell, die afgelopen weekend de internationale vierspanwedstrijd in Windsor op zijn naam schreef. Ook het complete Zweedse team, waaronder Windsor-marathonwinnaar Tomas Eriksson, is in Aken vertegenwoordigd. In deze marathon moest Chardon opgeven nadat een van zijn paarden geblesseerd raakte. De ruin is voor Aken niet genoeg hersteld en wordt vervangen door een ander paard uit Chardon's stal.

Duitsland heeft als gastland vijf deelnemers aan de start. Door een reglementswijziging is het team nu al bekend in plaats van na de veterinaire keuring, waardoor het eigen land geen voordeel meer heeft. Met Michael Freund, Rainer Duen en Christoph Sandmann heeft Duitsland een sterk team aan de start. Evenals de Nederlanders vaardigen ook de Hongaren en de Amerikanen een nieuwkomer af naar Aken. De 27-jarige Attila Bardos, zoon van de voormalig wereldkampioen vierspannen Gyorgy Bardos, verdedigt samen met Jozsef Dobrovitz en Zoltan Lazar de Hongaarse vlag.

De Amerikaan Jim Richards kocht afgelopen najaar de twee paarden waarmee Riny Rutjens in 2003 de wereldtitel veroverde en brengt deze nu uit in zijn vierspan waarmee hij in Aken start. Deelnemers uit België, Luxemburg en Zwitserland completeren het sterke deelnemersveld.

Het Nederlandse team wordt begeleid door chef d'équipe Edithe van Roosmalen-de Jonge (Lanaken, België) en teamveterinair Ben Horsmans (Selfkant, Duitsland).

Programma:
vrijdag 19 mei 09.00 uur: dressuur
zaterdag 20 mei 09.00 uur: marathon in het Aachener Wald Zondag 21 mei 09.00 uur: vaardigheid
Bron: KNHS