Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Speciale huisartseninformatie over spierziekten

Samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft de VSN voor vier spierziekten speciale informatie voor de huisarts ontwikkeld. U kunt deze brochures nu downloaden.

Hoewel de revalidatiearts, de kinderarts en/of de neuroloog vaak een hoofdrol spelen bij de behandeling van spierziekten, komen mensen met een spierziekte toch ook regelmatig in aanraking met de huisarts. Samen met het NHG heeft de VSN onderzocht welke informatie huisartsen nodig hebben om hun patiënten met een spierziekte zo goed mogelijk te behandelen, te begeleiden en goed door te verwijzen.

Dit onderzoek heeft geresulteerd in een soort blauwdruk, waarin staat hoe die informatie in het algemeen eruit moet zien. Op basis daarvan zijn vier brochures gemaakt voor de huisarts. Het gaat om de diagnoses ALS en PSMA, Duchenne, postpolio syndroom en myotone dystrofie. Ook deze brochures zijn weer uitgebreid getest en bijgesteld. Het resultaat is nu beschikbaar. Leden kunnen binnenkort beschikken over de gedrukte versie met de begeleidende brief voor de huisarts. Iedereen die dat wil kan nu reeds de brochure downloaden.

Het is de bedoeling om in de toekomst ook voor andere diagnoses deze brochures te ontwikkelen. Een brochure over de ataxie van Friedreich verschijnt waarschijnlijk nog voor de zomer.

De brochures:

* ALS en PSMA

* Duchenne spierdystrofie

* Postpolio syndroom

* Myotone dystrofie

15 mei 2006

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400