Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Arib en Kant over declaratieproblemen

Kamerstuk, 15-5-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2684468

15 mei 2006

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Arib (PvdA) en Arib (PvdA) en Kant (SP) over declaratieproblemen.

Vraag 1
Wat is uw reactie op de inhoud van de brief van Fa-med over het niet langer kunnen bevoorschotten van huisartsen omdat bestanden mbt declaraties door zorgverzekeraars worden geweigerd? (1)

Vraag 2
Wat is uw reactie op de vaststelling van FA-med dat ondanks veel en intensief overleg met de verzekeraars om een soepele werkwijze te realiseren, veel aangeleverde bestanden niet worden geaccepteerd en worden geretourneerd?

Vraag 4
Wat is uw reactie op het feit dat dit er toe heeft geleid dat FA-med EUR70 miljoen aan voorschotten en betalingen heeft ontvangen, terwijl zij aan de huisartsen over de eerste vier maanden van 2006 EUR140 miljoen hebben betaald? Vindt u dit acceptabel?

Antwoord 1, 2 en 4
Zoals ik heb geantwoord op eerdere vragen van u, kiest Fa-med er als zelfstandige onderneming zelf voor om de declaraties van zorgverleners (ruimhartig) over te nemen.
Hoewel een paar verzekeraars nog bezig zijn met de administratieve verwerking van mensen die gewisseld zijn van verzekeraar, lijken de problemen ook aan Fa-med zelf te liggen.
Naast Fa-med zijn er meerdere factureringsmaatschappijen die werken voor huisartsen, waarvan de aangeleverde bestanden het declaratieproces bij zorgverzekeraars wel goed kunnen doorlopen. Declareren is dus mogelijk.
Partijen hebben echter eerder vastgesteld dat het onacceptabel is dat huisartsen in liquideitsproblemen komen en hebben dan ook afspraken gemaakt om dat te voorkomen.
Fa-med is in gesprek met VECOZO en de brancheorganisaties om de problemen op te lossen. Ook hebben de veegploeg, die problemen in het declaratieverkeer tussen huisartsen en verzekeraars moet signaleren en waar mogelijk oplossen, en mijn ministerie contact opgenomen met Fa-med om hun problemen te bespreken.
Alle partijen hebben dus bereidheid getoond om Fa-med te helpen. Fa-med heeft zelf echter de grootste verantwoordelijkheid in het oplossen van de problemen. Zo zal Fa-med ervoor moeten zorgen dat zij correcte declaraties in kan dienen. Indien zij de geëigende maatregelen zal nemen, zoals andere factureringsmaatschappijen ook hebben gedaan, zijn verzekeraars bereid voorschotten te verlenen.

Vraag 3
Deelt u de mening dat ondanks uw eerdere toezeggingen, namelijk dat deze problemen van tijdelijke aard zijn en binnen afzienbare tijd zullen worden opgelost, de problemen alleen maar zijn toegenomen en dat die nu bijna 5 maanden aan de gang zijn?

Antwoord 3
Conform mijn toezegging tijdens het AO Zorgverzekeringswet van 27 april jl. heb ik partijen bijeengeroepen om onder leiding van Mevrouw Vogelaar het declaratieverkeer te bespreken. Partijen hebben op 12 mei zeer constructief met elkaar gesproken en goede afspraken gemaakt om de resterende problemen zo snel mogelijk op te lossen. Over deze afspraken wordt u op korte termijn via een separate brief geïnformeerd.
Ik ontken dat er sprake is van toename van problemen. De veegploeg, met daarin vertegenwoordigers van de LHV, ZN, VWS en VECOZO, werkt hard aan het naar boven halen van knelpunten die spelen in het declaratieverkeer en het oplossen daarvan. In die zin kunnen we spreken van een grote schoonmaak, waarbij ook problemen die al voor de invoering van de Zorgverzekeringswet bestonden worden aangepakt. Hoewel het enige tijd vergt om deze resterende problemen aan te pakken, ben ik nog steeds van mening dat deze van tijdelijke aard zijn.

Vraag 5
Wat vindt u ervan dat een grote groep huisartsen zich grote zorgen maakt over het tweede kwartaal en of ze wel betaald krijgen?

Antwoord 5
Hoewel ik begrip heb voor de zorgen die de bij Fa-med aangesloten huisartsen hebben, ben ik van mening dat huisartsen zich geen zorgen hoeven te maken over het tweede kwartaal. De afspraken over bevoorschotting gelden namelijk ook voor het tweede kwartaal.

Vraag 6
Wat vindt u van de uitspraak van MKB-Nederland namelijk dat zorgaanbieders als bank voor zorgverzekeraars fungeren?

Antwoord 6
ZN is bilateraal in overleg met de brancheorganisaties van zorgverleners om problemen op te lossen. MKB- Nederland is vrij om zijn zorgen te uiten, maar is geen gesprekspartner bij het oplossen van de problemen.

Vraag 7
Wat heeft u na uw toezeggingen in het laatste algemeen overleg over de voortgang van de invoering van het zorgstelsel ondernomen om zo spoedig mogelijk de declaratieproblemen en problemen met de bevoorschotting op te lossen?

Antwoord 7
Zie het antwoord op vraag 4.

Vraag 8
Hoe gaat u er voor zorgdragen dat de zorgverzekeraars hun afspraak nakomen?

Antwoord 8
Een overgrote meerderheid van de zorgverzekeraars komt de afspraken na. Daar waar dit niet het geval blijkt, dient dit gemeld te worden aan de veegploeg, die gezamenlijk of bilateraal contact op zal nemen met de betreffende zorgverzekeraar.

Vraag 9
Bent u bereid deze vragen voor maandag 15 mei jl., 17.00 uur te beantwoorden?

Antwoord 9
Ja.

(1) brief van FA-med aan de huisartsen