Veel belangstelling voor informatie dierproeven

St informatie dierproeven

PERSBERICHT

15 mei 2006 - Er is veel belangstelling voor informatie over dierproeven. De Stichting Informatie Dierproeven, die vandaag één jaar bestaat, ontving honderden verzoeken van scholieren en studenten om materiaal voor werkstukken, spreekbeurten en debatten. De website www.informatiedierproeven.nl trok ruim 35.000 bezoekers in het eerste jaar.

De stichting, die informatie geeft vanuit het perspectief van het belang van patiënten en de wetenschap, vormt nu een pool van onderzoekers en proefdierdeskundigen die gastlessen willen geven.

Kennis scholieren gering
Op drie scholen voor voortgezet onderwijs wordt onderzocht of meer informatie ook leidt tot een beter begrip van het belang van dierexperimenteel onderzoek. In een kleinschalige nulmeting bleek de feitelijke kennis over het onderwerp gering. Zo denkt 43% van de respondenten dat de meeste dierproeven in Nederland worden gedaan voor cosmetica. Dat is echter al sinds 1997 verboden. Ruim de helft van de scholieren (57%) weet dat dierproeven worden gedaan in biomedisch onderzoek en voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Een kleine meerderheid vindt het noodzakelijk dat er nieuwe geneesmiddelen komen. Vrijwel onbekend (28%) is dat elke dierproef tevoren moet worden goedgekeurd door een onafhankelijke Dier Experimenten Commissie (DEC).