Ingezonden persbericht

Valkenburg aan de Geul, 28 april 2006

Bernard Hinault onthult monument vergeten Valkenburger Jan van Hout

De gemeente Valkenburg aan de Geul vergeet zijn helden niet. Daarom zal op initiatief van het gemeentebestuur in het teken van de Tour de France-activiteiten een monument onthuld worden ter ere van de vergeten, plaatselijke wielercoryfee Jan van Hout. Deze in Valkenburg geboren en getogen wielrenner schreef op 25 augustus 1933 geschiedenis door op de baan van Roermond het werelduurecord van de legendarische Zwitser Oscar Egg af te snoepen. Van Hout legde in 1 uur liefst 44,588 kilometer af.

Liefst 73 jaar later wordt Jan van Hout in zijn geboorteplaats op bijzondere wijze uit de vergetelheid gehaald. Niemand minder dan vijfvoudig Tour de France-winnaar Bernard Hinault zal op maandag 15 mei om 11.00 uur in het Kuurpark op de Cauberg, nabij Holland Casino, een herinneringszuil voor de
Valkenburgse wielerheld van weleer onthullen. Diens hoogbejaarde weduwe, Anneke van Hout-Louwers (90) zal bij de plechtigheid aanwezig zijn.

Jan van Hout is op 17 oktober 1908 in Valkenburg geboren en overleed als amper 36-jarige op 22 februari 1945 op dramatische wijze als verzetsstrijder in het Duitse concentratiekamp Neuengamme. Van Hout, professional van 1932 tot 1940, was niet zomaar een wielrenner. Hij was de eerste van slechts twee
Nederlanders die er ooit in slaagden het werelduurrecord te veroveren.

Het toeval wil dat Henri Desgranges, de stichter van de Tour de France, de coureur uit Valkenburg enkele decennia voordien (1893) als allereerste werelduurrecordhouder voorafging. Die overeenkomst was voor de gemeente Valkenburg aan de Geul aanleiding om zijn wielerheld in de vorm van een herinneringszuil te vereeuwigen op precies dezelfde locatie in het Kuurpark waar sinds de wereldkampioenschappen in 1998 dezelfde monumenten staan voor de vier wielrenners die op de Cauberg de wereldtitel veroverden: Marcel Kint (1938), Briek Schotte (1948), Jan Raas (1979) en Oscar Camenzind (1998). ,,Deze herinneringszuil voor de Valkenburgse werelduurrecordhouder Jan van Hout zal beslist niet misstaan tussen al die wereldkampioenen," meent burgemeester Constant Nuytens.

- einde persbericht -