Brahms' Deutsches Requiem opgepoetst

ROTTERDAM, 20060424 -- Groots klonk Brahms' Deutsches Requiem als Karajan zijn muzikantenleger aanvoerde. Niet minder groots, maar veel lichter van karakter zal de uitvoering van 15 mei zijn. Dan dirigeert Daniel Reuss, de Nederlandse dirigent met Berlijn als standplaats, het oude-muziekensemble Akademie für Alte Musik Berlin in de Rotterdamse Doelen.


Het Requiem, bewust niet-kerkelijk maar voor de concertzaal bedoeld, was Brahms' muzikale antwoord op de dood van Schumann, nu precies anderhalve eeuw geleden. Met de later toegevoegde sopraansolo werd het ook een werk ter nagedachtenis aan zijn moeder. En dat 'deutsches' uit de titel moest je niet te letterlijk nemen: er had ook 'menschliches' kunnen staan, verklaarde de componist.
'Sinds de tijd van Mozart en Beethoven is niet meer zo'n vérstrekkende bijdrage geleverd aan de religieuze muziek', schreef de doorgaans zure ciriticus Hanslick meteen na de première. Met Reuss' twee fabuleuze koren en Sandrine Piau en David Wilson-Johnson als solist belooft het net zo'n gedenkwaardige gebeurtenis te worden als toen, in 1868, voor een publiek van 2500 man.

maandag 15 mei 2006, 20.15 uur
Concert- en congresgebouw de Doelen, Grote Zaal
Schouwburgplein 50, Rotterdam

RIAS Kammerchor, Cappella Amsterdam en Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. Daniel Reuss

m.m.v. Sandrine Piau - sopraan
David Wilson-Johnson - bariton

Brahms Ein deutsches Requiem

¤ 27 / ¤ 25 (65+) / ¤ 19 (CJP/R'Pas)
kaarten 010 2171717 of www.dedoelen.nl




Concert- en congresgebouw de Doelen