Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht

Pb 06 - 48

Nijmegen, 25 april 2006

Recht en waarheid in deze wereld
Minister Donner spreker op eerste Robert Regoutlezing RU Nijmegen

Mr. J. P. H. Donner spreekt op maandag 15 mei aan de Radboud Universiteit Nijmegen de eerste Robert Regoutlezing uit. Onderwerp van deze lezing is: het vestigen van recht en waarheid in deze wereld, en in het bijzonder hoe academici (studenten en professoren) kunnen bijdragen aan het realiseren van dit doel. Plaats en tijd: Aula Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2, aanvang 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30.

Robert Regout (1896-1942), jezuïet, werd in 1937 pastor van de Nijmeegse studenten en in september benoemd tot 1939 buitengewoon hoogleraar volkenrecht aan de toen nog Roomsch-Katholieke Universiteit Nijmegen. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog stak hij zijn gedachten niet onder stoelen of banken, werd om die reden ook door de nazi's gearresteerd en naar concentratiekamp Dachau gedeporteerd, waar hij in december 1942 werd omgebracht. Robert Regout heeft in zijn leven op velen een zeer grote indruk gemaakt. Nadat zijn door de Duitsers in beslag genomen papieren in 2002 uit Rusland zijn teruggekeerd, heeft de Vriendenkring van Robert Regout zorg gedragen voor de uitgave van een levenschets (M. Lindeijer, A. Welle (red.), Robert Regout. Maastricht 1896-Dachau 1942, Vriendenkring van Robert Regout/Uitgeverij Omnia-Fausta 2004). Het initiatief voor een jaarlijkse Robert Regoutlezing is eveneens afkomstig van de Vriendenkring. De lezing zal jaarlijks worden georganiseerd op de Radboud Universiteit Nijmegen door een vooraanstaand politicus, wetenschapper of schrijver, waarbij een actuele visie op een maatschappelijk vraagstuk wordt gegeven.

Noot voor de pers:
Meer informatie over leven en werk van Robert Regout is te vinden op www.robertregout.nl Vriendenkring Robert Regout, Ward Möhlmann, email: w.mohlmann@jur.ru.nl, tel. (024) 361 57 04 Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen, tel. (024) 361 6000 www.ru.nl/persberichten/ Achtergrondinformatie

Prof. mr Robert Regout s.j. (1896-1942) was pater jezuiët, moderator (geestelijk adviseur) van de Nijmeegse studenten en vanaf september 1939 buitengewoon hoogleraar volkenrecht aan de toen nog Roomsch-Katholieke Universiteit Nijmegen. In zijn inaugurale rede op 28 februari 1940, toen de oorlog in Europa was uitgebroken, sprak hij zijn vertrouwen uit in de toekomst en het volkenrecht 'Ook voor wie de toekomst met zorg tegemoet ziet, blijft de plicht van deze dag duidelijk: met inzet van al zijn krachten het recht en de waarheid te helpen vestigen in deze wereld.'

Prof. Regout had een dubbele en zware taak: naast het wetenschappelijk werk vroeg zijn moderatorschap zijn zorgen. Hij ging naar de internationale studentencongressen van de Pax Romana, in 1938 gehouden in Joegoslavië en in 1939 te Washington. Diverse malen reisde hij naar Den Haag in verband met internationale vredesacties. Ondanks de gebeurtenissen en feiten van de oorlog had hij vertrouwen in de toekomst. Enkele dagen voor de Duitse inval op 10 mei 1940 hield Regout in de Aula van de universiteit een rede over het belang van de neutraliteit van Nederland. Een doordacht pleidooi, dat kort daarna door de actualiteit werd ingehaald. Ook na de inval stak deze dappere jurist zijn gedachten niet onder stoelen of banken. Hij reisde stad en land af om advies te geven in de ontstane verwarrende situatie en de mogelijkheden van verzet te bespreken.

Begin juni 1940 verscheen van zijn hand in het tijdschrift 'Studiën' het artikel 'De rechtstoestand in bezet gebied'. Daarin werd helder uiteengezet welke rechten de bezetter in dit gebied volgens het Haags Landoorlogsreglement kon doen gelden en welke niet. Dit alles wekte bij de Duitsers wrevel en achterdocht. Professor Regout stond echter voor zijn taak. Hij was het, die de houding van de universiteiten tegenover de bezetter tot fierheid en zelfbewustheid trachtte te beïnvloeden.

Op 3 juli van dat jaar werd hij gearresteerd. Op 28 december 1942 stierf hij in Dachau. Tien dagen voor zijn dood schreef hij in zijn testament: 'Als Onze Lieve Heer het "offer" van mijn leven vraagt, dan met grote vreugde voor geloof en vaderland en bijzonder voor studenten en professoren van de Nijmeegse universiteit'.

15 mei 2006: eerste Robert Regoutlezing door mr. J.P.H. Donner Aula Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2, Nijmegen Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30.
Toegang: vrij
Informatie: www.robertregout.nl; www.ru.nl/agenda


---- --