Ingezonden persbericht


KennisCafé met voetbal-o-logen , Utrecht

TUMULT, de Volkskrant en Universiteit Utrecht organiseren iedere derde maandag in de maand het KennisCafé: een ontmoetingsplek voor wetenschappers, studenten, journalisten en iedereen met interesse in wetenschap! Tijd: 20.00 uur tot 21.30 uur, Filemon & Baucis, Janskerkhof 22, Utrecht. Entree vrij. (Reserveren/info: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

maandag 15 mei: Kennis voor en door oranje

Bij het american football is het al lang doodnormaal, en ook in andere sporten zien we hoe coaches gebruik maken van wetenschappelijke inzichten en technologische hulpmiddelen om de voorspelbaarheid van wedstrijden te vergroten. Het aantal malen balbezit, de hoeveelheid keren dat een bal goed werd doorgespeeld; alles wordt in statistieken uitgedrukt. In dit KennisCafé laten we een aantal voetbal-o-logen aan het woord en praten we over buitenspel, over waarom mensen met een IQ van 80 wél alles over voetbal kunnen onthouden, de zin en onzin van voetbalpools, strategische opstellingen en voetbalhooligans.

In de eerste helft: Dr. Raôul Oudejans, Institute for Fundamental and Clinical Human Movement Sciences VU, publiceerde in Nature een artikel over Errors in judging 'offside' in football" tegenover prof. Werner Helsen van de KULeuven (België), die berekende dat scheidsrechters op topniveau in een wedstrijd twaalf tot vijftien kilometer afleggen, 1.300 keer veranderen van beweging en tweehonderd beslismomenten meemaken. Bovendien zelf niet onaardig voetballer geweest, sinds 2001 UEFA Official en lid van een Expert panel, en Belg...

Tweede helft met o.a. Otto Adang, gedragswetenschapper, promoveerde op agressief gedrag bij chimpansees..maar verlegde de focus van apen naar voetbalhooligans. Is lector Openbare Orde en Gevaarbeheersing aan de Politieacademie te Apeldoorn en doceert criminologie aan Universiteit Liverpool, adviseerde bij Europees Kampioenschap voetbal in Portugal.

Finale met o.a. Dr. Ruud Koning, bijzonder hoogleraar Sporteconomie Rijksuniversiteit Groningen.

Uiteraard met: een inleidende column door wetenschapsredacteur Marcel Hulspas, voltreffers van Maarten van Rossem, en scheidsrechter van de avond Martijn van Calmthout (Chef Kennis de Volkskrant). De visuele afleiding wordt verzorgd door studenten Kunst en Media Technologie (HKU/KMT).

St. Utrechts Debatcentrum TUMULT
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht
Kantoor: Wijde Doelen 11, Utrecht. Post: Postbus 411, 3500 AK Utrecht T. 030 2332430 F. 030 2232581 website: http//www.TUMULTdebat.nl