Ingezonden persbericht


Donner deponeert eerste jaarrekening in XBRL bij KvK

Op maandag 15 mei om 17.00 uur wordt de eerste jaarrekening in XBRL bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd door Minister Donner van Justitie. Door XBRL als standaard te gebruiken wordt een ontwikkeling in gang gezet die moet leiden tot verdere efficiency en kostenbesparing. Dit past in het streven van de overheid naar een forse lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Vanaf 2007 is het mogelijk om met één druk op de knop financiële informatie voor de Kamer van Koophandel, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Belastingdienst samen te stellen en digitaal aan te leveren. Dit zal ondernemers een besparing van 750 miljoen euro op jaarbasis opleveren.

XBRL
XBRL is het internationale standaardformaat waarmee een complete elektronische verwerking van financiële gegevens bereikt kan worden. Het Nederlands Taxonomie Project (NTP) van de ministeries van Justitie en Financiën heeft dit als doel gesteld. In opdracht van het NTP ontwikkelen de KvK, Belastingdienst en het CBS een methode om het ondernemers makkelijker maken om hun financiële gegevens elektronisch aan te leveren bij deze partijen. De Kamer van Koophandel heeft gepland om vanaf 1 januari 2007 jaarstukken in XBRL op grote schaal te kunnen verwerken.

Persbijeenkomst
Om journalisten de gelegenheid te geven om vragen te stellen aan deskundigen van de betrokken organisaties en ministeries is om 16.00 uur een persbijeenkomst georganiseerd.

U kunt vragen stellen aan de volgende personen:

* De heer H.J.M. van Burg
Ministerie van Financiën, Directoraat-generaal Belastingdienst en projectleider NTP
* Mevrouw mr. M.H.A.F. Lokin
Ministerie van Justitie, Coördinerend raadadviseur Sector Wetgevingskwaliteitsbeleid en gedelegeerd opdrachtgever Nederlands Taxonomie Project
* De heer drs. M. J. P. Stoelinga
Programmamanager Nieuw Handelsregister Kamer van Koophandel
* De heer drs. A.J.Biesheuvel RE RA
Organisatorisch projectmanager NTP

* De heer Ir. F.H.A. Pisters
GIBO Groep, directeur algemene zaken.

* De heer R. B. Scheper
AccountView, Manager Accountancyteam

Locatie
GIBO Groep
Meander 261
6825 MC Arnhem

Programma
16.00 uur Persbijeenkomst

17.00 uur Openingswoord
door F. Frederix, Algemeen Directeur GIBO Groep

17.05 uur Speech en deponering eerste jaarrekening in XBRL door J.P.H. Donner, Minister van Justitie

17.30 uur Officiële opening nieuwe hoofdkantoor GIBO Groep door mevrouw P.C. Krikke, Burgemeester van Arnhem