Werkgever verbiedt dragen van oranje

Lensink van berkel comm.

Werkgever verbiedt dragen van oranje

WK voetbal leidt tot arbeidsconflicten

Amsterdam, 15 mei 2006 - Bijna de helft van de werknemers geeft aan tijdens het WK niet in oranje tenue te verschijnen op het werk uit angst voor sancties door de baas. Ruim eenderde van de werknemers meldt zich ziek op de dagen dat Nederland het WK speelt. Meer dan 10% van de werknemers neemt speciaal voor het WK een vrije dag. Dit zijn de uitkomsten van een onderzoek dat is gedaan door vacaturesite JobTrack.nl onder 806 respondenten.

Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen, woordvoerder van de Landelijke Ontslaglijn en Ontslag.nl, stelt als reactie op het onderzoek dat onterechte ziekmelding zal leiden tot conflicten op de werkvloer tussen werkgever en werknemers. De werkgever zal bij een vermoeden van een onterechte ziekmelding dezelfde dag nog een spoedcontrole laten uitvoeren. Van Gelderen: 'Als blijkt dat de werknemer niets mankeert en hij zich alleen heeft ziek gemeld in verband met het WK, betekent dit op zijn minst dat de werknemer over die dag geen recht heeft op loon. Maar ook is ontslag niet uitgesloten, bijvoorbeeld als de werknemer al voor een eerder incident gewaarschuwd is.'

Oranje kledingverbod niet uitgesloten
Van de ondervraagde respondenten in het JobTrack-onderzoek geeft een opvallend hoog percentage van 43% aan dat zij tijdens het WK hun kleding niet op de vaderlandskleuren zal afstemmen. Reden is het verbod van de werkgever op het dragen van oranje. Van de werknemers zal 22% zich beperken tot een oranje detail zoals een oranje stropdas. 16 % van de werknemers neemt alle kledingvoorschriften op de koop toe en verschijnt volledig in oranje gehuld op het werk.
Van Gelderen: 'Elke werkgever heeft een wettelijk instructierecht en mag op grond hiervan eisen dat de werknemers representatief op het werk verschijnen. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van het soort bedrijf en de functie. Een werkgever die wil verbieden dat werknemers zich enigszins oranje kleden, zoals een oranje stropdas, maakt weinig kans. Maar de doorgewinterde fan die in vol oranje tenue naar het werk wil kan tegen problemen aanlopen. De werkgever kan in zo'n situatie eisen dat de werknemer zich anders kleedt.'

Voetbalpool op het werk niet vanzelfsprekend
Uit het onderzoek van JobTrack.nl komt naar voren dat bij 28% van de bedrijven een voetbalpool wordt georganiseerd door -en voor- de medewerkers. Bij 5% van deze bedrijven is al geld ingelegd. Volgens Van Gelderen is het organiseren van een voetbalpool op het werk niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Sterker nog; de werkgever kan een pool op het werk verbieden.
Van Gelderen: 'De werkgever kan voetbalpools onder werktijd verbieden ongeacht of dit met behulp van internet gebeurt. Als werknemers perse een voetbalpool willen bijhouden dan kan de werkgever verwijzen naar de pauze of moeten de werknemers direct voor of na het werk afspreken. De werknemer die tegen de uitdrukkelijke wil van de werkgever in toch meedoet aan een voetbalpool onder werktijd kan hiervoor een ernstige waarschuwing krijgen en bij herhaling zelfs ontslagen worden.'

Over JobTrack / Wegener Dagbladen
JobTrack / Wegener Dagbladen - onderdeel van uitgeversconcern Koninklijke Wegener NV - is de onder Wegener Multimedia vallende businessunit die verantwoordelijk is voor sales en marketing van print en online richting het arbeidsmarktsegment. JobTrack / Wegener Dagbladen koppelt de kracht van werven via het regionale dagblad aan de voordelen van online werving via JobTrack.nl. JobTrack.nl is met ca. 700.000 unieke bezoekers per maand de leidende vacaturesite voor de mbo en hbo doelgroep. De Wegener dagbladen zijn met wekelijks duizenden vacatures voor ruim 2,2 miljoen werkzoekenden hét platform voor arbeidsmarktcommunicatie in de regio.

Over de landelijke Ontslaglijn / Van Gelderen Advocaten De landelijke Ontslaglijn en de website Ontslag.nl zijn initiatieven van Van Gelderen Advocaten, een landelijk werkend advocatenkantoor gespecialiseerd in arbeidsrecht en ontslag. Via de Ontslaglijn kunnen werknemers en werkgevers direct hun vragen voorleggen aan een team van arbeidsrechtspecialisten.
Sinds 1997 zijn via de Ontslaglijn meer dan 50.000 adviezen gegeven.