Driekwart sectoren niet voorbereid op Arbowet

Dexis

Tot vorige week was 61 procent van de brancheorganisaties niet op de hoogte dat opnieuw wijzigingen op de Arbowet in voorbereiding zijn.
Van de brancheorganisaties heeft 73 procent bovendien géén voorziening gemaakt of in de maak voor de eigen leden om te kunnen profiteren van de liberalisering van de arbodienstverlening die juli 2005 is ingegaan. 65 procent van de brancheorganisaties is niet goed toegerust om de eigen leden te adviseren en bij te staan op het gebied van arbeidsomstandigheden en gezondheidsbeleid. 48 procent van de brancheorganisaties heeft geen verzekeringsarrangementen overeengekomen voor de combi zorg, sociale zekerheid en Wet WIA.

Dit zijn enkele resultaten uit een onderzoek door Heliview Research in opdracht van DEXIS Arbeid onder brancheorganisaties. Doel van het onderzoek was na te gaan of en hoe brancheorganisaties invulling geven aan toegenomen verantwoordelijkheden en mogelijkheden op het terrein gezondheidsbeleid en sociale zekerheid.
Aanleiding voor DEXIS Arbeid om Heliview dit onderzoek te laten uitvoeren, is de liberalisering van de Arbowet sinds juli 2005 én de per 1 januari 2007 aankomende Arbowetswijziging. Bedrijven dienen voorrang te geven aan het zogenoemde maatwerk: de werkgever zorgt voor een contract met een bedrijfsarts en is verder zelf verantwoordelijk voor verzuimbegeleiding en reïntegratie. Dat is een éérste issue waarvan verwacht mag worden dat brancheorganisaties actiever worden, aangezien niet iedere werkgever zelf zijn contract met zijn arbodienst zal kunnen of willen heronderhandelen. Een tweede aanleiding is verwachte verdere toename van verantwoordelijkheden van werkgevers én werknemers als de nationale kop aan arboregels wordt afgeschaft. De nieuwe Arbowet met die strekking is op 9 mei aan de 2e Kamer voorgelegd. Per 2007 is ondermeer mogelijk dat sociale partners pér branche gezamenlijk een 'oplossingenregister' (arbocatalogus genoemd) overeenkomen. Dat impliceert veel werk en onderhandelingen binnen alle branches. Dit terwijl in het onderzoek slechts 44% van de brancheorganisaties aangeeft dat de samenwerking tussen werkgevers en bonden goed is op het terrein van gezondheidsbeleid en sociale zekerheid.

DEXIS Arbeid maakt deze resultaten bekend op een symposium op 31 mei. Het Heliview onderzoek bevestigt DEXIS Arbeid in haar overtuiging dat branches wat betreft vraagstukken op het gebied van verzuim en reïntegratie, overduidelijk nog niet klaar zijn voor de extra ruimte die er voor hen is. Er is een diepe kloof tussen de praktijk en de hoge ambities van de wetgever. Brancheorganisaties pakken veronderstelde rol nog niet op en er zijn overspannen verwachtingen over benutting van de resultaten van de arboconvenanten. De samenwerking tussen werkgeversorganisaties en vakbonden verloopt in veel branches niet optimaal, terwijl dat vereist is om straks invulling te gaan geven aan de extra ruimte die de nieuwe Arbowet biedt.