Unicef



Moeders met aids krijgen toch gezonde kinderen 15 mei 2006, Den Haag - Wereldwijd zijn er 2,2 miljoen kinderen besmet met het hiv-virus, meldt Unicef. Om te voorkomen dat het virus van moeder op kind wordt overgebracht, verspreidt de VN-kinderrechtenorganisatie in 70 landen aidsremmers. Als zwangere vrouwen en pasgeboren baby's medicijnen krijgen, daalt de kans op besmetting met 50 procent.

In India worden jaarlijks ruim 30.000 baby's geboren met hiv/aids omdat hun moeder het virus op hen heeft overgedragen tijdens de zwangerschap. Zonder dat de baby's er zelf ook maar iets aan kunnen doen, zijn ze hierdoor vaak al ten dode opgeschreven. Terwijl dat niet zou hoeven. Als de besmette moeders in een vroeg stadium met aidsremmers worden behandeld, neemt de kans dat hun kind het virus ook krijgt met 50 procent af. Geeta uit het Indiase Chennai had het virus en was zwanger. Dankzij een Unicef-project heeft ze nu toch een gezonde baby.

In totaal hebben vier miljoen Indiërs het hiv/aids-virus, maar in de zuidelijke provincie Tamil Nadu zijn er relatief veel mensen besmet;
1,5 procent van de totale bevolking. De kans is daardoor groot dat er ook meer kinderen met het virus worden geboren.

Vrezen voor de toekomst
Geeta had nooit gedacht dat ze hiv/aids had. Ze was net getrouwd en snel daarna zwanger geworden. Bij een controle bleek ze hiv-positief te zijn. "Ik heb vreselijk moeten huilen. Ik vreesde voor de gezondheid van m'n baby, maar ik was ook bang dat ik zou overlijden en dat m'n baby zonder moeder moest opgroeien", vertelt Geeta.

Toch een gezonde toekomst voor de baby Gelukkig kon Geeta deelnemen aan het Prevention of Parent-to-Child-Transmission-project (PPCT). Het doel van PPCT is te voorkomen dat de moeder het virus tijdens haar zwangerschap overbrengt op het (nog) ongeboren kind. In elf steden in India kunnen vrouwen zoals Geeta terecht voor behandeling en begeleiding tijdens de zwangerschap.

"Elke maand moest ik voor controle terugkomen. Ik werd behandeld en kreeg informatie over wat ik zelf kon doen om zo gezond mogelijk te leven. Een speciaal dieet, oefeningen, noem maar op. " Geeta had geluk; onlangs is zij bevallen van een kerngezonde baby. Dankzij het PPCT-project.

Luister naar de radiospot van Unicef