Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
45 Vragen van de heer P. Zwanenberg
(vragen binnengekomen op 12 mei 2006)

GroenLinks heeft de afgelopen tijd een aantal signalen ontvangen over ongewenste situaties in complexen die gesloopt of mogelijk gesloopt gaan worden.

Zo speelt de zaak rondom huurwoningen aan de Noordzeestraat, Rivierenwijk, in Utrecht, eigendom van woningcorporatie Bo-Ex. In deze straat is ruim voordat er een besluit viel over sloop danwel renovatie al begonnen met het 'tijdelijk verhuren' van woningen via Stichting Studenten Huisvesting die vervolgens een aantal panden weer in verhuur heeft gegeven aan Stichting Begeleid Wonen Utrecht. Het gaat in totaal om 27 van de 76 woningen die op deze manier verhuurd waren vóórdat er een draagvlak onderzoek plaatsvond. Uiteindelijk kwam uit die draagvlakmeting dat 32 bewoners voor sloop waren. Dat is minder dan de helft van het aantal woningen maar voldoende reden voor Bo-Ex om de woningen te slopen. Dit heeft er mee te maken dat 27 woningen niet mee mochten doen aan zo'n draagvlakmeting omdat die tijdelijk verhuurd zijn. Bo-Ex stelt in zijn eigen jaarverslag: "Inmiddels bleek begin 2006 veel draagvlak onder de bewoners voor ons voorstel de woningen te vervangen door nieuwbouw." GroenLinks vraagt zich of wat de waarde van zo'n draagvlakonderzoek eigenlijk is als uiteindelijk maar 49 huishoudens (nog geen 65%) mee mogen doen aan zo'n onderzoek wat een zwaarwegende functie heeft bij het besluit over sloop of renovatie. Bovendien wordt volgens GroenLinks de sociale cohesie in een straat of buurt sterk verzwakt door vroegtijdig met tijdelijke contracten te werken.

Dit brengt GroenLinks tot het stellen van de volgende vragen.
1. Is het college het met GroenLinks eens dat het ongewenst is om voordat een draagvlakmeting heeft plaatsgevonden de woningen met tijdelijke contracten te verhuren.
2. In het college ook van mening dat in zo'n situatie álle, dus ook de 'tijdelijke', bewoners de gelegenheid moet worden gegeven te participeren in een draagvlakmeting?

Verder vernamen wij dat woningcorporatie Bo-Ex in complex 501 te Utrecht (buurt Laan van Nieuw Guinea) in de huurcontracten van nieuwe huurders een aanhangsel opneemt (zie bijlage). Daarin staat dat Bo-Ex voornemens is de woningen te slopen zonder dat deze beslissing feitelijk gevallen is. Op dit moment worden namelijk vier toekomstvarianten onderzocht. Bovendien wordt expliciet van de huurders gevraagd onder punt C om, in geval van een sloopbesluit, de woning tijdig te verlaten zodat uitvoering niet vertraagd wordt en de bepaling dat dit aanhangsel in geval van strijdigheid met de huurovereenkomst voor gaat (E). Dit krijgt wat ons betreft het karakter van een tijdelijke huurovereenkomst terwijl de bewonerscommissie van het complex met Bo-Ex heeft afgesproken dat er voorlopig geen mensen in het complex worden gehuisvest met een tijdelijk huurcontract. Bewoners voelen zich door dit aanhangsel beperkt in hun mogelijkheden tot het geven van een mening of innemen van een standpunt. GroenLinks vraagt zich af waarom Bo-Ex niet gewoon overgaat tot het uitvoeren van een draagvlakonderzoek.
3. Is het college met GroenLinks van mening dat Bo-Ex met dit aanhangsel over de schreef gaat?
4. Zou het college de woningcorporatie hierover willen aanspreken?

In het complex aan de Bakhuizen van de Brinkstraat in Nieuw Engeland (nummers 22 t/m 48, eigendom van Portaal) moesten de zogenaamde plankers per 1 maart vertrekken. Omdat er de komende tijd nog niet begonnen wordt met de sloop van het complex wonen er nu mensen in via een anti-kraakbureau. GroenLinks vind het een vreemde gang van zaken dat een woningcorporatie een commercieel kraakbureau inschakelt terwijl volgens ons de plankers-contracten volstaan voor dit soort complexen.
5. Wil het college Portaal vragen waarom de plankers-contracten voortijdig zijn opgezegd en Portaal in zee is gegaan met een commercieel anti-kraakbureau?


---- --

Bijlage huurovereenkomst complex 501, Laan van Nieuw Guinea

AANHANGSEL HUUROVEREENKOMST

Aanhangsel, behorende bij de huurovereenkomst tussen Stichting Bo-Ex ' 91 te Utrecht als verhuurster

1. Ondergetekenden:

Woningcorporatie Stichting Bo-Ex ' 91 te Utrecht verder te noemen verhuurster, ter ene zijde en de heer/mevrouw
wonende te Utrecht aan , verder te noemen huurder, ter andere zijde

2. Verklaren te zijn overeengekomen als volgt:

A. Verhuurster verhuurt aan huurder, die in huur aanneemt, de woning aan te Utrecht onder de volgende voorwaarden.

B. Huurder erkent dat zij door verhuurster is geïnformeerd over de toekomstplannen van Bo-Ex voor de woningen in complex 501, waarvan de gehuurde woningdeel uitmaakt. Verhuurster zal voor zover nu duidelijk de exploitatie beëindigen en de woningen gaan slopen.

C. Indien de woning gesloopt wordt, zal herhuisvesting noodzakelijk zijn. Bij herhuisvesting zal de huurder medewerking verlenen en de woning op zodanig tijdstip verlaten dat de uitvoering van het toekomstplan niet vertraagd wordt. Bij herhuisvesting zal verhuurster handelen vanuit de raamovereenkomst De Utrechtse Opgave (DUO).

D. Verhuurster heeft de plicht de huurder te informeren. Hierbij komt aan de orde:

- de uitwerking van de toekomstplannen;
- de wijze van communicatie vastgelegd in de raamovereenkomst DUO;
- de herhuisvesting vastgelegd in de raamovereenkomst DUO;
- de geldende subsidieregelingen conform de raamovereenkomst DUO;
- mogelijkheden op terugkeren in de nieuw te bouwen woningen conform raamovereenkomst DUO.

E. Verder wordt deze overeenkomst beheerst door de bij de verhuurster algemeen gebruikelijke huurovereenkomst en in het daarin van toepassing verklaarde huurreglement. In geval van conflict tussen de speciale bepalingen van dit aanhangsel en de van toepassing verklaarde algemeen gebrui kelijke bepalingen gaan de bepalingen van dit aanhangsel voor.

Aldus in tweevoud opgemaakt en ondertekend.

Utrecht, 13 december 2005

Huurder Medehuurder Stichting Bo-Ex '91


---- --