Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
46 Vragen van mevrouw W.P. Peetoom
(vragen binnengekomen op 15 mei 2006)

Utrechtse doorstart voor succesvol indoorskatepark The Yard?

Na 2,5 jaar en ruim 10.000 bezoekers is het succesvolle indoorskatepark The Yard (nabij Utrecht Centraal Station) recentelijk gesloten. Met weinig middelen hebben vrijwilligers in een gekraakte, leegstaande parkeergarage een (inter)nationaal aansprekend skatepark neergezet. Door werkzaamheden van de NS is de parkeergarage niet langer beschikbaar, en vooralsnog lijkt het erop dat hiermee een einde komt aan het bestaan van The Yard. Leefbaar Utrecht betreurt dat een dergelijke succesvolle jongerenvoorziening verdwijnt als gevolg van ruimtegebrek, terwijl er met de komst van een speciale jeugdwethouder wel een extra inspanning van de gemeente verwacht mag worden.

The Yard heeft aangegeven door te willen gaan, het liefst op een legale locatie nabij het Centraal Station of op Lage Weide. Een legale locatie (bijvoorbeeld in de vorm van anti-kraak) maakt het mogelijk om sponsors te werven en op termijn op eigen benen te gaan staan. Leefbaar Utrecht denkt dan bijvoorbeeld aan de leegstaande sporthal in Hoog Catharijne, of aan voormalige industriepanden van bijvoorbeeld de NS.

Daarom heeft Leefbaar Utrecht de volgende vragen aan het College:

1. Onderschrijft het College het belang van het indoorskatepark The Yard voor Utrecht? Zo nee, waarom niet?
2. Zo ja, is het college bereid zich in te spannen om een doorstart van het indoorskatepark mogelijk te maken?
3. Wil de gemeente meedenken over en meewerken aan een nieuwe (tijdelijke) locatie voor een indoorskatepark te zoeken? Is sporthal Hoog Catharijne een mogelijkheid, in afwachting van de aanpak Stationsgebied?


---- --