Socialistische Partij

Rutte doof voor brede kritiek op leerrechten

15-05-2006 * Ondanks enorme kritiek wil staatssecretaris Rutte verder met de invoering van leerrechten in het hoger onderwijs. "Er wordt een volstrekt onnodig en onuitgewerkt financieringssysteem opgelegd aan universiteiten en hogescholen. Studenten en instellingen worden opgezadeld met hoge kosten en een berg bureaucratie", aldus SP-Kamerlid Fenna Vergeer.

Het grote aantal amendementen en de talloze vragen tijdens het debat, toonden aan hoezeer de leerrechten nog onuitgewerkt zijn. De gevolgen van het voorstel zijn ingrijpend. Niet voor niets hebben de instellingen en studenten om uitstel gevraagd. Dit is voor Rutte geen optie, zo mogelijk omdat hij voor zichzelf een andere loopbaan voor ogen heeft.

Fenna Vergeer spreekt studenten toe Fenna Vergeer spreekt de studentenorganisaties toe in een protest eerder vandaag.

Met de leerrechten wil staatssecretaris Rutte de financiering van het hoger onderwijs vergaand veranderen. Studenten krijgen een soort strippenkaarten waarmee zij kunnen shoppen bij hogeschool en universiteit. Hiermee hoopt Rutte de concurrentie tussen instellingen te vergroten en de student aan te zetten tot prijsbewuste onderwijsconsumptie. Maar daarmee wordt van het hoger onderwijs een markt gemaakt. Instellingen worden opgejaagd om zoveel mogelijk studenten ze snel mogelijk klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Kwaliteit verdwijnt naar de achtergrond.

De plenaire behandeling van de leerrechten volgt nog. De kans is reëel dat een kamermeerderheid vraagt om meer tijd voor een betere uitwerking, zodat invoering alsnog wordt uitgesteld. Vergeer: "Ik wil geen selectie op centen, maar op talenten".