Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Karimi over de gouverneur van Uruzgan, de heer Munib. Deze vragen werden ingezonden op 8 mei 2006 met kenmerk 2050612950.

De Minister

van Buitenlandse Zaken

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de minister van Defensie, de heer Kamp, op vragen van het lid Karimi (Groen Links) over het feit dat de gouverneur van Uruzgan, Maulavi Adhul Hakim Munib, op de VN-terroristenlijst staat.

Vraag 1

Is het waar dat het sanctiecomité van de VN zich op 11 mei 2006 gaat beraden over de vraag of de naam van de gouverneur van Uruzgan, de heer Maulavi Adhul Hakim Munib, van de VN-lijst van terroristen moet worden geschrapt? 1)

Vraag 2

Hoe groot acht u de kans dat de naam van de heer Munib van de genoemde lijst wordt geschrapt?

Antwoord
De eerstvolgende bijeenkomst van het VN-sanctiecomité ex VN-Veiligheidsraadresolutie 1267 zal medio mei plaatsvinden.

Besluitvorming in het VN-sanctiecomité geschiedt op basis van consensus. Met uitzondering van één permanent lid van de Veiligheidsraad kunnen alle leden van het VN-sanctiecomité thans instemmen met het verwijderen van de heer Munib van genoemde lijst. Het is ongewis of er tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van het sanctiecomité consensus zal zijn om Munib van de lijst te verwijderen.

Vraag 3

Is het juist om te stellen, dat zolang de heer Munib op de VN-lijst van terroristen staat, samenwerking met deze gouverneur, bijvoorbeeld door Nederland, een schending is van het VN sanctiebeleid?

Vraag 10

Deelt u de mening dat Nederland niet met de nieuwe gouverneur kan samenwerken zolang hij nog op de VN-lijst staat?

Antwoord
De Nederlandse regering heeft contact gehad met het juridische bureau van de VN over geoorloofde samenwerkingsvormen met Munib. De VN-Veiligheidsraadresolutie legt geen verbod op contacten met personen op de lijst. Wel geldt er voor hen een inreisverbod, een wapenembargo en dienen hun financiële tegoeden te worden bevroren.

Vraag 4

Wat betekent een mogelijke Nederlandse schending van de resoluties 1267 en 1617 voor de geloofwaardigheid van het antiterreur en sanctiebeleid van de VN?

Vraag 5

Bestaat er volgens u een verschil tussen terroristen waarmee je wel en waarmee je niet kunt samenwerken?

Antwoord
De Nederlandse regering handelt conform de bepalingen van resoluties 1267 en 1617, ook voor wat betreft de heer Munib.

Vraag 6

Is het waar dat de heer Munib, zoals door de Afghaanse autoriteiten wordt beweerd, zich al sinds november 2001 los heeft gemaakt van de Taliban en samenwerkt met de regering Karzai, en zo ja, wat zegt het feit dat de naam van de heer Munib toch jarenlang op de VN-lijst is blijven staan over de kwaliteit van die lijst?

Antwoord
Zoals de regering reeds stelde in haar brief van 18 april 2006 (kamerstuk 27 925), was Munib ten tijde van de Taliban onderminister voor tribale zaken en grenszaken. Uit hoofde van die functie werd hij destijds op de VN-sanctielijst geplaatst.

Doordat hij daarna het nationale verzoeningsprogramma voor oud-Taliban heeft doorlopen, aanvaardt de centrale regering in Kaboel zijn verleden.

De Afghaanse autoriteiten, maar ook leden van het sanctiecomité, kunnen het initiatief nemen een verzoek in te dienen om een persoon van de sanctielijst te doen verwijderen. Er zijn in dit proces vertragingen opgetreden.

De Afghaanse regering heeft eind 2005 bij de VN een gemotiveerd verzoek ingediend om de heer Munib te laten verwijderen van de sanctielijst.

De lijst met namen behorende bij VN-Veiligheidsraadresolutie 1267 is niet statisch. In het verleden zijn personen daarvan verwijderd, en zijn personen toegevoegd.

Vraag 7

Bent u op de hoogte van het feit dat de vorige (zeer omstreden) gouverneur van Uruzgan, bij zijn vertrek alle hulp- en vervoersmiddelen die hem vanwege zijn ambt ter beschikking stonden, heeft verkocht of meegenomen?

Antwoord
De regering hebben ook berichten van deze strekking bereikt.

Vraag 8

Bent u tevens op de hoogte van het feit dat de United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA), vanwege het feit dat de heer Munib op de VN-lijst staat van terroristen staat, niet bereid is de nieuwe gouverneur met hulp- en vervoersmiddelen te ondersteunen?

Vraag 9

Kan dit, zeker als de naam van de heer Munib op de lijst blijft staan, negatief gevolgen hebben voor het Nederlandse streven om meer civiele (VN)hulporganisaties naar Uruzgan te halen?

Antwoord

Interne richtlijnen van de VN leggen beperkingen op aan bepaalde vormen van (financiële) contacten tussen de VN (ondermeer UNAMA) en gouverneur Munib. Daarom steunt Nederland het streven van de Afghaanse autoriteiten om de heer Munib van de betreffende sanctielijst te laten verwijderen.

Een en ander legt echter geen beperkingen op aan het Nederlandse streven om (civiele) hulporganisaties naar Uruzgan te halen en om wederopbouw in de provincie te faciliteren.

Vraag 11

Heeft de Nederlandse regering (diplomatieke) stappen ondernomen om de Afghaanse regering te steunen in haar streven Munib van de lijst te halen? Zo ja, welke?

Antwoord

De Nederlandse regering heeft leden van het VN-sanctiecomité via bilaterale demarches gewezen op het (Afghaanse) belang dat gemoeid is bij het spoedig verwijderen van de heer Munib van de VN-sanctielijst.

Vraag 12

Gaat de minister van Buitenlandse Zaken deze kwestie voor 11 mei 2006 met de Afghaanse autoriteiten bespreken? Zo ja, met welke inzet?

Antwoord
Ik heb dit vraagstuk op 7 mei in Kaboel besproken met President Karzai en met de Minister van Buitenlandse Zaken, de heer Spanta. Beiden beklemtoonden de urgentie die Afghanistan geeft aan het verwijderen van gouverneur Munib van de VN-sanctielijst.

Vraag 13

Bent u bereid deze vragen vóór 16 mei a.s. te beantwoorden?

Antwoord

Ja.


1) Het betreft de lijst die op basis van de resoluties 1267 en 1617 is opgesteld.


---- --