Zeeuwse Veiligheidsregio


---------------------------------------------Persbericht------------------------------------------------

Geslaagde bijeenkomsten (nieuwe) college- en raadsleden over vorming Veiligheidsregio Zeeland

Vanavond was in Serooskerke (W) de laatste van de drie bijeenkomsten over de vorming van de Veiligheidsregio Zeeland georganiseerd voor (nieuwe) college- en raadsleden. De heer Lonink, voorzitter van het Veiligheidscollege, sprak van een hoge opkomst. "In totaal hebben ongeveer 80 bestuurders de bijeenkomsten bezocht. Wij hebben gekozen voor drie locaties verspreid over Zeeland waardoor we een mooie opkomst hebben.' Centraal stond het thema 'Wat heeft u er aan gedaan?' De bijeenkomsten zijn georganiseerd door de projectorganisatie Zeeuwse Veiligheidsregio (ZeeV) en hebben als doel kennismaken en informatie uitwisselen.

Mevrouw Van der Lijcke, Coördinator Veiligheid Gemeenten van de Veiligheidsregio, leidde de avond in met te stellen dat na een ramp of een crisis de aanwezigen de vraag gesteld zullen krijgen 'wat heeft u er aan gedaan?' "Uw inwoner of de media zal die vraag aan u stellen. Wat antwoordt u dan? Vandaag zullen we u laten zien wat u er al aan doet en wat u er aan kunt blijven doen." Het programma van de avond bestond uit een presentatie van de heer Captijn, projectleider ZeeV, die vertelde over de vorming van de Veiligheidsregio Zeeland en de consequenties hiervan voor het gemeentelijke beleid en mevrouw Van der Lijcke, die de rol van de ambtelijke kant van de gemeenten in de Veiligheidsregio toelichtte en benadrukte wat de rol van college- en raadsleden is. Na de presentatie was er ruimte voor discussie in de vorm van een forum.

Een belangrijk issue van de avond was hoe het gaat met de financiering van de Veiligheidsregio. Bij verschillende gemeenten leeft de angst dat de gemeenten straks voor nog onbekende hoge kosten komen te staan. Volgens Lonink wordt daar vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties op ingezet. "Het gemeentefonds wordt landelijk verhoogd met ruim 220 miljoen euro wat voor een groot gedeelte besteed dient te gaan worden aan de vorming van de Veiligheidsregio's. Dit betekent dat gemeenten het geld uit het gemeentefonds dienen te besteden aan de Veiligheidsregio. Welk bedrag voor de Veiligheidsregio Zeeland beschikbaar komt is nog niet bekend."

Naast de bijeenkomst in Serooskerke waren er twee bijeenkomsten georganiseerd in Kapelle en IJzendijke. Door de genodigden werd de avond als interessant en nuttig ervaren. Vaak worden raadsleden pas laat geïnformeerd over ontwikkelingen, nu zijn ze als nieuwe bestuurders in een eerder stadium betrokken bij de vorming van de Veiligheidsregio Zeeland.


- - - einde persbericht - - -