Landelijke Studenten Vakbond
PERSBERICHT

Leerrechten: laatste kans tot bedenking

Utrecht, 12 mei 2006 - Aanstaande maandag, 15 mei, beslist de Tweede Kamer over de invoering van de leerrechtplannen van staatssecretaris Rutte. Om 10.00 uur organiseren de LSVb, ISO en LKvV daarom op het Plein in Den Haag een laatste ludiek protest tegen de plannen. De studenten staan daarin niet alleen. Eerder al spraken o.a. de Raad van State, de universiteiten en verschillende politieke jongerenorganisaties zich uit tegen de plannen van Rutte.

Op het Plein worden de Tweede Kamerleden voorafgaand aan het Algemeen Overleg door een 'leerrechter' geleid langs allerlei attracties die de nadelen van het leerrechtenstelsel op ludieke wijze uitbeelden.

Rutte wil dat studenten 'leerrechten' krijgen, die ze in kunnen zetten om tegen wettelijk tarief te kunnen studeren. Als de leerrechten op zijn, moet de student een hoger collegegeld gaan betalen - schattingen lopen uiteen van 8.000 tot 15.000 euro. Leerrechten bieden een student één jaar uitloop voor de bacheloropleiding en één jaar voor de master. De studentenorganisaties maken zich zorgen over de negatieve gevolgen die een hoger collegegeld met zich meebrengt voor de toegankelijkheid van het onderwijs. Wordt een student met een hoger collegegeld geconfronteerd, dan is de kans groot dat deze de studie niet afmaakt of juist heel calculerend gedrag gaat vertonen door niet meer bestuurlijk actief te zijn. Ook kan een student zijn heil zoeken over de grens, bijvoorbeeld in België, Duitsland, Finland, Zweden of Denemarken waar ze géén collegegeld heffen. Tevens werpt het dreigende hoge collegegeld al voor de start van de studie een financiële barrière op, die niet elke student zal durven overbruggen.

Ondanks het protest van LSVb, ISO, LKvV, maar ook de Raad van State en de universiteiten alsmede kritische geluiden uit de kringen van studentdecanen, (docenten) vakbonden FNV en CNV én MKB-Nederland, dreigt Rutte zijn plannen door te zetten. "Als de Tweede Kamer hiermee volledig instemt, is dat een teken van de grote kloof die er nog steeds heerst tussen de politiek en het veld", aldus de studentenpartijen.

---------------------