KNMG

Bijeenkomst 'Confucius 2.0; de Chinese filosofie in vogelvlucht', georganiseerd door KNMG district Friesland

Datum 16-05-2006 t/m 16-05-2006

Locatie Oranje Hotel Ljouwert

Op 16 mei a.s. om 20.00 uur organiseert KNMG district Friesland een bijeenkomst met als thema:

Confucius 2.0
De Chinese filosofie in vogelvlucht

o.l.v. Piet Willem Tanja

China staat volop in de belangstelling en niet zonder reden. De Chinese cultuur is één van de oudste (nog bestaande) menselijke beschavingen die wij kennen. Veel van onze verworvenheden hebben een Chinese origine, zoals: het papier, de domesticatie van dieren, de zijde, het altruïsme, de bureaucratie, het pokken-vaccin, de pasta, etc.etc.

Er is in de loop van (minstens) 4.000 jaar, een aantal levensbeschouwingen ontstaan, die zich niet alleen in zichzelf, maar ook ten opzichte van de andere filosofieën heeft ontwikkeld. Historici onderscheiden in het rijk van de Gele Keizer een terugkerende cyclus van chaos en orde.

In de chaos die om Mao ze dung heen ontstond, is geprobeerd afstand te doen van de verstikkende systemen die de Chinese samenleving tot dan bijeenhielden. De nieuwe orde die daarop volgde, lijkt bij gebrek aan een beter alternatief, weer terug te grijpen op onder meer de idealen van Kong zi, bij ons beter bekend als Confucius. In Zout en IJzer, een Chinese klassieker, wordt uitgebreid ingegaan op de problemen van centralisatie en decentralisatie.

De centrale regering hanteert sinds 1977 een één-kind politiek voor Sjeng en Liu Modaal, welke overigens slechts in beperkte mate voor de minderheidsgroeperingen geldt. Hoewel deze top down strategie op individueel niveau moreel uiterst aanvechtbaar is, is het op macro-niveau tegelijkertijd een absolute noodzaak. Het gevolg is dat er 'slechts' 1,3 miljard Chinezen zijn, in plaats van 1,9 miljard die er zouden zijn zonder deze vorm van geboortebeperking.

Er zal ingegaan worden op:

- de plaats van de filosofie en taal in de Chinese cultuur;
- het ontbreken van het godsbegrip

- de oeraanvang: wu qi;

- de cyclus van chaos en orde;

- het yin-yang stelsel; de spontaniteit van wu wei;
- het confucianisme en de tegenstanders ervan;
- het taoïsme;

- de yi jing.

P.s. Uw partner is als vanouds welkom.

Locatie: Oranje Hotel Ljouwert

Inlichtingen zijn te verkrijgen bij Piet Willem Tanja: pwtanja@kpnplanet.nl

Website www.knmg-fryslan.nl